O înregistrare video postată pe TikTok și redistribuită pe alte rețele sociale arată cum o mașină ucraineană realimentează cu „benzină gratuită” de la un vehicul rusesc de lansare multiplă 9T452 abandonat de soldații ruși.

HotNews.roFoto: Hotnews

Videoclipul a fost redistribuit și de Ukraine Weapons Tracker, o pagină de Twitter care a postat numeroase imagini și înregistrări video după declanșarea invaziei rusești de către președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie.

Imaginile par să arate că vehiculul abandonat de militarii ruși a fost camuflat cu crengi, mai multe imagini distribuite online săptămâna trecută sugerând că forțele armate ale Rusiei au recurs la covoare, fân și alte resurse neconvenționale pentru a-și masca blindatele și tancurile.

Rob Lee, un expert în forțele armate ruse și cercetător la Foreign Policy Research Institute, spune că imaginile sunt cu atât mai bizare întrucât rușii de fapt sunt foarte pricepuți în a-și camufla vehiculele, demonstrând asta în trecut.

Armata rusă, probleme cu camuflajul și benzina

Analistul afirmă spune că lipsa unor camuflaje standardizate ale forțelor armate ruse poate indica lipsa de pregătire a comandanților sau instrucțiuni inadecvate trimise subordonaților, fie atestă încrederea foarte ridicată pe care aceștia o aveau că forțele lor vor copleși Ucraina rapid.

Serviciile de informații occidentale și majoritatea analiștilor sunt acum de acord că unul dintre motivele pentru care invazia rusească s-a împotmolit după primele zile de ofensivă a fost că trupele Moscovei au primit carburant suficient pentru doar 2-3 zile de operațiuni.

În primele stadii ale războiului au existat numeroase relatări despre tancuri și vehicule blindate rusești care au rămas fără combustibil, punându-i pe soldații ruși în ipostaza de a cere, rechiziționa sau fura carburanți pentru a putea să-și continue înaintarea.

Urmărește ultimele evoluții din a 42-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.