Ministerul rus al Apărării a prezentat miercuri imagini cu lansarea de rachete supersonice „Onyx” asupra unor „ținte terestre de pe teritoriul Ucrainei”, relatează agenția TASS.

Rusia lanseaza rachete supersonice „Onyx”Foto: Hotnews

„Echipajul sistemului de rachete de coastă Bastion de pe coasta Mării Negre a lansat două rachete Onyx de înaltă precizie către ținte terestre desemnate pe teritoriul Ucrainei”, afirmă un comunicat remis presei de ministerul Apărării de la Moscova.

General-maiorul Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului, a declarat miercuri dimineața că rachetele rusești „de înaltă precizie” au distrus cinci baze pentru depozitarea combustibilului din regiunile Harkiv, Nikolaev și Donbas.

Acesta nu a precizat dacă țintele respective au fost atacate cu rachetele Onyx.

Ce sunt rachetele „Onyx” din arsenalul Rusiei

Desemnată oficial P-800 Onyx de către Moscova, aceasta este o rachetă de croazieră supersonică dezvoltată începând cu 1983. Ea a fost dată în folosința forțelor armate rusești în 2002, după ce dezvoltarea sa a stagnat imediat după căderea Uniunii Sovietice.

Numele oficial al NATO pentru această rachetă este SS-N-26 „Strobile”, ea fiind inițal dezvoltată ca o rachetă anti-navă care apoi a fost modificată pentru a putea lovi și ținte terestre.

Rachetele Onyx au o rază medie de 600 de kilometri, unele modele putând lovi și ținte aflate la 800 de kilometri depărtare. La fel ca și alte arme dezvoltate de Rusia în ultimele decenii, ele au fost folosite în timpul războiului civil din Siria.

Modelele folosite pentru a lovi ținte terestre sunt lansate cu ajutorul K-300P Bastion-P, un sistem mobil al cărui rol principal este cel de apărare costală.

Rusia a folosit și rachete hipersonice în Ucraina

Ministerul rus al Apărării a declarat pe 19 martie că a utilizat rachete hipersonice „Kinjal” pentru a distruge un depozit subteran de arme şi muniţii aeriene în vestul Ucrainei, folosirea acestora reprezentând o premieră pentru forțele armate ruse.

Rachetele balistice hipersonice „Kinjal” şi rachetele de croazieră „Zircon” aparţin unei familii de noi arme dezvoltate de Rusia, pe care Putin le califică drept „invincibile”.

Testate cu succes în 2018, „Kinjal” („pumnal”, în limba rusă) şi-a atins toate ţintele în timpul testelor la o distanţă de până la 1.000 km, potrivit Ministerului rus al Apărării. Cu astfel de rachete sunt echipate avioanele de luptă Mig-31.

Doar o zi mai târziu, armata rusă a anunțat că a lansat noi rachete hipersonice din spațiul aerian al peninsulei Crimeea. În același timp, Rusia a lovit Ucraina cu rachete de croazieră lansate din Marea Neagră și Marea Caspică.

Urmărește ultimele evoluții din a 42-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.