Circa "220 de soldaţi" aparţinând Hezbollah-ului libanez ar fi "deja pe teren" după ce "au tranzitat prin Siria, trecând prin Rusia, apoi prin Belarus, înainte de a ajunge în Ucraina", relatează media libaneză "Ici Beyrouth", ostilă partidului şiit pro-iranian, adăugând că "ruşii ar fi cerut Hezbollah să pregătească 800 de soldaţi din unităţile sale de elită", care ar fi plătiţi "cu 1.500 de dolari pe lună", citează Courrier Internațional.

Luptatori Hezbollah in violente pe strazile BeirutuluiFoto: ANWAR AMRO / AFP / Profimedia

Aceste informaţii corespund celor ale statului major al armatei ucrainene prelute în urmă cu două săptămâni. Pe 17 martie acesta afirmase într-adevăr, într-un comunicat difuzat de media panarabă Sky News Arabia, că ruşii au recrutat oameni proveniţi nu numai "din armata lui Bachar El-Assad", ci şi din Hezbollah-ul libanez, ai cărui combatanţi au experienţa gherilei urbane".

Partidul libanez înarmat pro-irnian luptă în Siria din 2013 alături de forţele regimului lui Bachar El-Assad, menţinut la putere cu ajutorul intervenţiei militare serioase a Rusiei începând din 2015, în războiul care durează din 2011.

Nasrallah neagă, dar...

Dar, din 18 martie, adică a doua zi după publicarea comunicatului armatei ucrainene, şeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, s-a grăbit să nege orice prezenţă a oamenilor săi în Ucraina.

"Niciun partizan, militar sau expert al Hezbollah nu a plecat să lupte" în Ucraina, a declarat Nasrallah, citat de mai multe media printre care "Al-Mayadeen", apropiat de partidul şiit.

Totuşi, partidul este clar pro-Moscova în actualul război din Ucraina. Cum aminteşte cotidianul libanez "L’Orient-Le Jour", "secretarul general al Hezbollah a criticat de repetate ori poziţia Libanului oficial" - care a condamnat invazia rusă din Ucraina, afirmând că "comunicatul oficial al ministerului libanez al Afacerilor Externe [fusese] trimis la ambasada Statelor Unite la Beirut, care l-ar fi modificat ca să fie mai ferm faţă de Rusia".