Economia Rusiei se va confrunta în acest an cu o recesiune profundă, potrivit directorului general al Fondului Monetar Internațional (FMI) Kristalina Georgieva, citată de TASS.

Kristalina GeorgievaFoto: Eric BARADAT / AFP / Profimedia

Acțiunile militare din Ucraina distrug această țară, dar sunt dezastruoase și pentru Rusia. Și ea se va afla într-o recesiune profundă, a declarat Georghieva, marți, la Summitul Guvernului Mondial, în Dubai, transmite BTA.

În ceea ce privește redresarea economiei mondiale după pandemia de coronavirus, șeful FMI a subliniat că acest proces ia amploare.

Economia mondială încă se redresează după pandemie. Pornim de la cel mai jos punct și sperăm la o creștere mai mare și o reducere a inflației. Cu toate acestea, am obținut exact opusul - o scădere a creșterii și majorarea inflației, a adăugat ea.

Între timp, agenția de rating Standard & Poor's (S&P) se așteaptă ca Produsul Intern Brut (PIB) real al Rusiei să scadă cu 8,5% în acest an, față de previziunile anterioare de creștere de 2,7%.

Acest lucru se precizează pe site-ul agenției, invocând drept motiv sancțiuni internaționale dure împotriva țării, precum și întreruperea legăturilor cu companiile vestice.

Economia Rusiei este grav afectată de impactul sancțiunilor internaționale și de decizia companiilor occidentale fie de a suspenda operațiunile lor în Rusia, fie de a rupe pe deplin legăturile cu țara, a adăugat Standard & Poor's.

În același timp, o astfel de combinație de sancțiuni precum cele impuse Rusiei nu a fost aplicată până în prezent unei mari economii integrate la nivel global, așa că este dificil de prezis cât de puternic va fi impactul măsurilor punitive, cu excepția faptului că va fi mare, a comentat agenția de rating.

În 2023, Standard & Poor's a prognozat o creștere a PIB-ului cu 0,3 la sută, în 2024 - cu 1 la sută, iar în 2025 - cu 1,3 la sută.

Agenția de rating se așteaptă ca indicele prețurilor de consum să crească cu 16% în 2022, cu 9% în 2023, cu 5,5% în 2024 și cu 5% în 2025, întrucât ținta Băncii Centrale a Rusiei este de 4%.

Rata dobânzii a Băncii Rusiei la sfârșitul anului 2022 va fi de 18%, iar apoi va începe să scadă - până la 10% în 2023 și până la 8% în 2024 și 2025, potrivit Standard & Poor's".

Conflictul ruso-ucrainean ar putea agrava deficitul de bunuri și ar putea duce la creșterea prețurilor, potrivit experților agenției de rating.

Rusia este un exportator important de hidrocarburi, îngrășăminte și metale, iar Rusia și Ucraina sunt mari producători de culturi de cereale, în special grâu și porumb, subliniază Standard & Poor's.

Rusia se confruntă cu dificultăți în a exporta o parte din producția sa din cauza sancțiunilor, a problemelor de logistică și a refuzului unor parteneri comerciali de a cumpăra mărfuri rusești, în timp ce Ucraina este în multe privințe izolată fizic de canalele de distribuție, a anunțat agenția de rating.

Acesta a adăugat că Belarus, care se confruntă de asemenea cu sancțiuni internaționale, este un mare exportator de îngrășăminte, în special de carbonat de potasiu, care reprezintă o cincime din exportul mondial.

Astfel, conflictul duce la o creștere uriașă a prețurilor la mteriile prime. Unele mărfuri s-au majorat cu peste 30% în ultimele două săptămâni, potrivit Standard & Poor's. 24 Chassa (preluare Rador)