Consilierul prezidențial rus Vladimir Medinski a declarat marți că anunțul planurilor de detensionare de către armata rusă în jurul Kievului și Cernihivului „nu este o încetare a focului”, relatează CNN.

Vladimir Medinski la negocierile de pace cu UcrainaFoto: Alexander Kryazhev / TASS / Profimedia Images

Medinski, un consilier al președintelui Vladimir Putin, fost ministru al culturii și președinte al Societății de Istorie Militară a Rusiei, a spus că primul pas convenit de Rusia în discuțiile cu Ucraina „se referă la o detensionare militară treptată în două direcții principale — Kiev și Cernihiv”, adăugând: „înțelegem că există oameni în Kiev, care trebuie să ia decizii, așa că nu vrem să expunem acest oraș la riscuri suplimentare.”

Ministrul adjunct al Apărării de la Moscova, Alexander Fomin, a spus, după discuțiile de la Istanbul dintre echipele de negociere ruse și ucrainene, că Rusia își va „reduce drastic activitatea militară” dni Kiev și Cernihiv.

Oficialul rus a susținut că decizia a fost luată pentru a spori încrederea reciprocă și pentru a crea condițiile necesare continuării negocierilor.

El a precizat că detaliile acestei decizii vor fi dezvăluite de către Statul Major, după revenirea delegației ruse la Moscova.

Cu toate acestea, secretarul de stat al SUA Antony Blinken nu a văzut „semne de seriozitate reală” din partea Rusiei în urmărirea păcii după invadarea Ucrainei, adăugând că Moscova ar trebui să pună capăt agresiunii acum și să-și retragă forțele.

Rusia a început deja să își retragă o parte din forțe dinspre Kiev, inclusiv grupurile tactice ale batalionului rus (BTG) care părăsesc zonele învecinate din jurul capitalei ucrainene, dar potrivit a doi înalți oficiali americani este o schimbare de strategie.

Se retrag acum din unele zone din nord pentru a se concentra asupra teritoriilor unde au obținut victorii, în sud și est, potrivit acestora.

Oficialii americani avertizează că Rusia s-ar putea întoarce întotdeauna din nou dacă condițiile de luptă o permit.