Rusia nu intenţionează să se angajeze în activităţi de ”caritate” şi să furnizeze gaze gratuit Europei dacă statele membre ale Uniunii Europene refuză să plătească livrările de gaze în ruble, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru PBS, citat de agenţia de ştiri rusă Tass și de News.ro.

Dmitri PeskovFoto: Agerpres/AP

Întrebat dacă Rusia şi-ar întrerupe exporturile de gaze către Europa dacă state membre UE ar refuza să plătească în ruble, Peskov a spus: ”Nu ştiu ce se va întâmpla când vor respinge această posibilitate. De îndată ce vom avea o decizie finală, vom vedea ce se poate face. Cu siguranţă, nu vom face muncă de caritate din asta şi nu vom trimite gaze gratuit în Europa de Vest."

”Nu va exista plată, nu va exista nici gaz”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Întrebat cât de îngrijorată este Moscova de faptul că unii dintre cei mai buni clienţi ai săi în domeniul gazelor, şi anume Germania, ”întorc spatele Rusiei”, Peskov a spus: ”Nu am vrea să vedem asta în realitate”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a decis pe 23 martie plata în ruble pentru livrările de gaze către ”ţările neprietenoase”.