Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că „nimeni nu se gândește să folosească” și nimănui nu i-ar fi trecut prin cap „chiar ideea de a folosi o armă nucleară” într-un interviu pentru PBS, scrie The Guardian.

Dmitry Peskov și Vladimir PutinFoto: MAXIM SHEMETOV / AFP / Profimedia

Reporterul Ryan Chilcote i-a cerut lui Peskov să clarifice confuzia din jurul poziției Rusiei cu privire la un posibil atac nuclear, după ce oficialul rus a spus anterior că Rusia va folosi arme nucleare doar dacă însăși existența ei ar fi amenințată.

„Există încă destul de multă confuzie cu privire la poziția Rusiei. Am auzit încă un oficial în weekend, de data aceasta fostul președinte Dmitri Medvedev, spunând că Rusia își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare dacă se confruntă cu o amenințare existențială, chiar dacă Aliații nu au folosit arme nucleare”, a spus Chilcote.

„Ați putea vă rog să ne clarificați ce anume ar echivala cu o amenințare existențială pentru Rusia?”

Peskov a răspuns:

Ei bine, în primul rând, nu avem nicio îndoială că toate obiectivele operațiunii noastre militare speciale din Ucraina vor fi îndeplinite. Nu avem nicio îndoială în acest sens.

Dar oricare ar fi rezultatul operațiunii, nu există un motiv pentru utilizarea unei arme nucleare. Avem un concept de securitate care spune foarte clar că numai atunci când există o amenințare pentru existența Statului nostru, putem folosi și vom folosi efectiv arme nucleare pentru a elimina acea amenințare