Ungurii ştiu că „cel mai bun război este cel pe care reuşeşti să-l eviţi”, a declarat sâmbătă premierul ungar Viktor Orban, la inaugurarea unei facilităţi industriale la Zalaegerszeg (sud-vestul țării) care va găzdui o fabrică de vehicule de luptă Lynx.

Viktor OrbanFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

„Cu cât suntem mai puternici, cu atât sunt mai mici şansele să fim atraşi în război”, a adăugat Orban, potrivit agenției ungare de presă MTI, citată de Agerpres.

Facilitatea de la Zalaegerszeg a fost construită în parteneriat cu constructorul german de vehicule militare Rheinmetall, iar premierul ungar a subliniat sâmbătă că Ungaria şi Germania cooperează în materie de apărare şi această cooperare ar putea deveni una pe termen lung.

Potrivit premierului ungar, deşi relaţiile politice ungaro-germane sunt „complicate”, cele economice sunt într-o formă excelentă.

Pe lângă producţie, Ungaria speră să atragă în ţară, „în cooperare cu prietenii germani”, şi îndeplinirea unor sarcini ca dezvoltarea, testarea şi pregătirea de experţi, a spus Orban.

Acesta a salutat decizia Germaniei de a-şi întări capacităţile militare în contextul războiului din Ucraina, apreciind că Berlinul a luat una din cele mai importante decizii privind viitorul Europei.

„Securitatea europeană nu poate fi garantată fără Germania”, a punctat premierul ungar.

Citește și:

___