Președintele american Joe Biden a sosit la Bruxelles pentru un set de summituri de urgență menite să abordeze războiul Rusiei din Ucraina, relatează CNN.

Joe BidenFoto: Profimedia Images / Kent Nishimura/Los Angeles Times

Air Force One a aterizat pe aeroportul din Bruxelles la 21:03 ora locală după un zbor de aproximativ șapte ore de la Washington.

Biden este de așteptat să fie întâmpinat de prim-ministrul Belgiei la aeroport. El va avea discuții cu NATO, G7 și Uniunea Europeană începând de joi, după care va pleca în Polonia, unde președintele SUA va face o vizită forţelor americane şi se va întâlni cu experţi implicaţi în răspunsul umanitar destinat ajutorării ucrainenilor refugiaţi în afara ţării şi celor rămaşi în interiorul ei.

În timp ce pleca de la Casa Albă către Europa, Biden a scpus că el crede că amenințarea folosirii armelor chimice în Ucraina este una reală.

Chestionat, de asemenea, despre mesajul pe care îl va transmite partenerilor europeni, Joe Biden a răspuns: „Le voi spune asta direct, voi spune tot ce am de spus, o voi spune când voi ajunge acolo. Dar voi fi bucuros să vorbesc cu voi când mă întorc”.

Președintele american Joe Biden a spus luni că acuzațiile false ale Rusiei conform cărora Kievul ar avea arme biologice sau chimice arată că președintele rus Vladimir Putin ia în considerare să folosească chiar el astfel de arme în războiul împotriva Ucrainei.

Administrația Biden pregătește noi sancțiuni pentru Rusia

Două surse familiarizate cu situaţia au declarat că Joe Biden şi echipa sa elaborează planuri de a impune sancţiuni unor membri ai Dumei de Stat, parlamentul Rusiei, ca represalii la invadarea Ucrainei. Se aşteaptă ca sancţiunile să fie anunţate joi, notează Reuters citată de Agerpres.

Potrivit cotidianului The Wall Street Journal, 300 de membri ai Dumei ar putea fi sancţionaţi. Un purtător de cuvânt al Casei Albe a menţionat că 'nu au fost luate decizii finale cu privire la cei pe care îi vom sancţiona şi la câţi vom sancţiona'.

'Vom anunţa măsuri punitive suplimentare, ce vor fi aplicate în coordonare cu aliaţii noştri, joi, când preşedintele va avea ocazia să discute cu ei', a indicat oficialul american. Consilierul pentru securitate al Casei Albe, Jake Sullivan, le-a declarat marţi reporterilor că preşedintele Biden va participa joi la o reuniune de urgenţă a NATO, se va întâlni cu ceilalţi lideri ai G7 şi li se va adresa şefilor de stat şi de guvern ai Celor 27 într-un summit al UE.

Biden va lucra cu aceştia pentru faza următoare a asistenţei militare pentru Ucraina, a afirmat Sullivan. În plus faţă de impunerea de noi sancţiuni Rusiei, Biden va coopera cu aliaţii Statelor Unite pentru înăsprirea celor actuale spre a 'reprima eludarea lor şi a asigura aplicarea lor strictă', a menţionat consilierul său.

Joe Biden a promis că nu va implica Statele Unite într-un conflict direct cu Rusia, dar s-a angajat că acestea vor apăra întregul teritoriu al NATO. El a ordonat suplimentarea trupelor americane pe flancul estic al NATO pentru a-i linişti pe aliaţii îngrijoraţi din zonă.