Agenția Spațială Rusă (Roscosmos) și-a anunțat miercuri seară intenția de a trece și la decontarea cu ruble cu partenerii săi internaționali, după ce președintele Vladimir Putin a anunțat că Moscova nu va mai accepta plăți în dolari sau euro pentru livrările de gaz către UE, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Și noi vom încheia toate acordurile noastre externe în ruble”, a declarat șeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, citat de agenția oficială de presă TASS.

Declarația vine în momentul în care Vladimir Putin a anunțat miercuri că Rusia nu va mai accepta plăți în dolari sau euro pentru livrările de gaze sale către UE, reacționând la înghețarea activelor rusești în Occident din cauza ofensivei sale în Ucraina.

Săptămâna trecută, Rogozin a susținut că sancțiunile occidentale recente introduse împotriva Moscovei ar putea duce la prăbușirea ISS.

Potrivit acestuia, funcționarea navelor rusești care aprovizionează ISS va fi perturbată de sancțiuni, afectând astfel segmentul rusesc al stației. În consecință, acest lucru ar putea provoca „prăbușirea ISS cu o greutate de 500 de tone”, avertizase el.

Până de curând, cooperarea spațială dintre Rusia și țările occidentale a fost unul dintre puținele domenii care nu au suferit prea mult de pe urma sancțiunilor decretate împotriva Moscovei după anexarea în 2014 a Crimeei.

Pe 30 martie, un astronaut american, Mark Vande Hei, și doi cosmonauți ruși, Anton Chkaplerov și Pïotr Doubrov, trebuie să se întoarcă pe pământ de la ISS, la bordul unei nave spațiale Soyuz.

În 2014 Rogozin a fost supus unor sancțiuni de către Washington din cauza rolului său ca ministru adjunct al apărării în timpul anexării Crimeei de către Rusia. Sancțiunile au vizat și sectorul aerospațial al Rusiei întrucât tehnologia folosită de rachete poate fi utilizată și pentru arme nucleare.

„După ce am analizat sancțiunile împotriva industriei noastre aerospațiale, sugerez ca SUA să își ducă astronauții la bordul Stației Spațiale Internaționale folosind o trambulină”, a scris direcotul Roscomos atunci pe Twitter.

La momentul respectiv NASA era complet dependentă de rachetele Soyuz rusești pentru a duce astronauți americani la bordul stației spațiale.

Însă acea dependență a luat sfârșit anul trecut când racheta Falcon 9 a SpaceX și capsula Crew Dragon au dus astronauți în spațiu de pe pământ american pentru prima dată după aproape un deceniu.

La scurt timp după lansarea cu succes de la Centrul Spațial Kennedy Musk i-a răspuns lui Rogozin, dovedind că nu a uitat de comentariul făcut de acesta cu ani în urmă.

„Trambulina funcționează”, a declarat fondatorul SpaceX în timpul unei conferințe de presă susținută alături de oficiali ai NASA.