Un eventual embargo european asupra petrolului rus ar reprezenta o „problemă reală” pentru aprovizionarea cu motorină în Europa, a avertizat miercuri ministrul francez pentru tranziția energetică, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„În Europa și Franța ne confruntăm cu această nevoie de motorină, care riscă să devină din ce în ce mai acută dacă se iau decizii în zilele sau săptămânile următoare”, a spus Barbara Pompili, a cărei țară deține președinția rotativă a Uniunii Europene.

Uniunea Europeană are în vedere un embargo asupra petrolului rusesc, o posibilitate care ar trebui ridicată la summiturile UE, NATO și G7 din zilele următoare.

„Aceste trei summit-uri vor constitui cu siguranță prilejul unor noi discuții cu privire la sancțiuni și, prin urmare, posibile sancțiuni la importurile de petrol”, a menționat Pompili, care a vorbit la reuniunea ministerială a Agenției Internaționale pentru Protecția Energiei Petrolului (AIE) din Paris.

„Să știți că pentru noi va fi o problemă reală cu motorina și că va depăși cu mult problemele cu uleiul pe care le putem avea”, a subliniat ea.

Rusia, cel mai mare exportator de petrol din lume, produce aproximativ 11 milioane de barili pe zi de țiței, din care puțin peste 5 milioane sunt exportate. Dar țara exportă și 1,5 milioane de barili pe zi de motorină, în special în Europa.