​Reprezentanți ai Consiliului Local din orașul Mariupol, citați de NY Times și The Guardian, spun că locuitorii orașului sunt duși în Rusia împotriva voinței lor. Pyotr Andryuschenko, un asistent al primarului orașului, a acuzat forțele ruse că au dus „între 4.000 și 4.500 de locuitori din Mariupol cu ​​forța în Taganrog” fără pașapoarte.

Imagini din satelit din MariupolFoto: AFP / AFP / Profimedia

Andryuschenko a mai spus că mii de oameni s-au adăpostit într-un complex sportiv din centrul orașului și credea că mulți dintre cei adăpostiți acolo sunt duși în Rusia. Alți locuitori din Mariupol au spus că au auzit de la prieteni și vecini despre persoane duse peste graniță fără acordul lor. Eduard Zarubin, un medic care a părăsit orașul miercuri, a declarat că a luat legătura cu trei familii care au fost duse cu forța la Taganrog de soldații ruși.

Într-un caz, a spus el, întreaga familie a unuia dintre prietenii săi a fost luată, la fel ca și familia fratelui prietenului său.

„Nu mai există niciun loc în Mariopol în care să te simți în siguranță”

Oleksandr Bezimov și familia sa au fugit la Lviv, în vestul țării. El a declarat că sunt cu nervii întinși: „Când artileria trage non-stop, când avioanele zboară toată noaptea și bombardează orașul, toate astea te fac să stai cu nervii întinși”.

Oleksandr a scăpat împreună cu soția și fiica vitregă, dar nu și-a mai văzut fiul din 2 martie.

"Periferia orașului a fost pur și simplu distrusă. Nu mai există locuri sigure în oraș", a continuat el.

Aproximativ 300.000 de civili nu reușesc să evacueze Mariupol, după ce trupele ruse patrulează printre coloanele blindate care protejează orașul.