Elveția a adoptat vineri sancțiunile Uniunii Europene la adresa Rusiei pentru bunuri de lux ca răspuns la războiul din Ucraina, recunoscând că unele companii ar putea fi grav afectate în țara cunoscută pentru ceasurile sale, potrivit AFP.

Ceasuri de luxFoto: pxfuel.com

Uniunea Europeană a luat marți un al patrulea set de măsuri, extinzând sancțiunile la bunurile de lux, pe care Consiliul Federal (guvernul) le va prelua pe rând.

La sfârșitul lunii februarie, Elveția, în ciuda neutralității sale tradiționale, s-a aliniat la sancțiunile UE.

Acest nou set de sancțiuni va intra în vigoare „în zilele următoare”, precizează guvernul elvețian.

Interdicția de a exporta articole de lux „afectează doar o mică parte din exporturile globale ale Elveției”, notează guvernul. „Unele companii, pe de altă parte, ar putea fi puternic afectate”, recunoaște el.

Orologeria este al treilea cel mai mare sector de export pentru Elveția, cu mult în urma produselor farmaceutice și a mașinilor și echipamentelor electrice.

Rusia este a 17-a piață de export pentru producătorii de ceasuri elvețieni. În 2021, exporturile lor acolo s-au ridicat la 260 de milioane de franci elvețieni (252 de milioane de euro), conform statisticilor federației de ceasuri, ceea ce reprezintă aproximativ 1,1% din totalul exporturilor de ceasuri elvețiene.

Exporturile, însă, oferă doar o indicație parțială a vânzărilor de ceasuri către iubitorii bogați de ceasuri de lux din acest sector, unde o parte din achiziții se fac în timpul călătoriilor turistice.

Rușii bogați se numără printre marii pasionați de ceasuri, președintele Vladimir Putin însuși fiind fotografiat în mod regulat cu mărci elvețiene prestigioase la încheietura mâinii.

Chiar înainte de sancțiuni, câteva mărci elvețiene importante preluaseră deja inițiativa și și-au încetat exporturile, precum Rolex.

Săptămâna trecută, grupul Swatch, proprietarul Tissot, Omega și Breguet în special, și-a închis magazinele din Rusia, după ce și-a suspendat exporturile săptămâna precedentă.

Gigantul de lux Richemont, proprietarul casei de bijuterii Cartier și al ceasurilor de lux precum IWC și Jaeger-LeCoultre, a suspendat, de asemenea, operațiunile de afaceri în Rusia începând cu 3 martie.

Într-un document de 14 pagini publicat în jurnalul oficial, UE detaliază lista produselor vizate, interzicând exporturile de șampanie, precum și de trabucuri, parfumuri, ceasuri, bijuterii, iahturi și sedanuri de lux.