Moscova și Kievul sunt „la jumătatea drumului” în a cădea de acord asupra problemei demilitarizării Ucrainei, iar opiniile lor sunt cel mai apropiate în ceea ce privește neutralitatea Ucrainei și renunțarea la aderarea la NATO, a declarat vineri negociatorul rus Vladimir Medinsky, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE Negociatorul Ucrainei, Mykhailo Podolyak, în discuțiile cu Rusia a declarat vineri că poziția Ucrainei este neschimbată și că dorește ca negocierile de pace să ducă la încetarea focului, retragerea trupelor ruse și garanții de securitate.

"Declarațiile părții ruse sunt doar pozițiile solicitate de ei. Toate declarațiile sunt menite, printre altele, să provoace tensiuni în mass-media. Pozițiile noastre sunt neschimbate. Încetarea focului, retragerea trupelor și garanții puternice de securitate cu formule concrete", negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak a spus pe Twitter.

Agenția de știri Interfax l-a citat pe Medinsky spunând că echipele de negocieri care încearcă să cadă de acord asupra încetării ostilităților din Ucraina discutau despre nuanțe ale garanțiilor de securitate în cazul în care Ucraina nu mai încearcă să se alăture alianței militare occidentale.

El a refuzat să dezvăluie orice alte detalii ale discuțiilor.

Rusia a trimis zeci de mii de trupe în Ucraina pe 24 februarie, în ceea ce numește o „operațiune specială” de a elimina oamenii pe care i-a numit naționaliști periculoși.

Forțele ucrainene au făcut o rezistență puternică, iar Occidentul a impus sancțiuni drastice Rusiei în efortul de a o forța să-și retragă forțele.

Şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian a acuzat joi Rusia că „se preface că negociază” un armistiţiu în Ucraina, lăsând în acelaşi timp în continuare „armele să vorbească”.

De altfel, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că este o presiune foarte mare din partea Rusiei, pentru că nu se pot face realmente negocieri în timp ce orașele sunt bombardate.

Urmărește ultimele evoluții din a 23-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.