Eleonora Mitrofanova, ambasadoarea Rusiei la Sofia, a avertizat țara vecină să nu cedeze tehnică militară pentru Ucraina, potrivit Novinite. SUA se află în discuții cu Bulgaria și Slovacia privind sistemele de apărare antirachetă pentru Ucraina S-300.

Eleonora MitrofanovaFoto: Sergei Karpukhin / TASS / Profimedia

„Aș dori să avertizez autoritățile bulgare că furnizarea de arme (inclusiv cele de origine sovietică) și muniție către naționaliștii ucraineni este puțin probabil să adauge optimism dialogului bilateral, care s-a deteriorat până acum”, spune Mitrofanova.

Ea vorbește pe larg despre „operare”, „denazificare”, „criminali” și „bătuși lichidați”.

Avertismentul lui Mitrofanova vine pe fondul unor informații potrivit cărora secretarul american al apărării Lloyd Austin, în timpul viitoarei sale vizite în Bulgaria, va dori în cele din urmă ca vechile sisteme sovietice de apărare aeriană să fie date Ucrainei.

Motivul este că forțele armate de acolo pot lucra cu ele imediat având astfel de sisteme în dotare.

Slovacia ar fi fost de acord în principiu să furnizeze Ucrainei un sistem cheie de apărare aeriană din epoca sovietică pentru a ajuta la apărarea împotriva atacurilor aeriene ruse, potrivit a trei surse familiare cu chestiunea, citate de CNN.