În zorii zilei de 1 martie, Svitlana Zhulina, 46 de ani, conducea mașina în care se aflau soțul Andriy Vilson și cei doi fii de 8 și 10 ani, încercând să fugă din calea războiului, din regiunea Kiev, relatează Kyiv Independent.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mergeau pe autostrada Zhytomyr, extrem de cunoscută rezidenților din Kiev care voiau să ajungă în ceea ce ei numeau ”capitala vestică”, Lviv. Dintr-o dată, Andriy a auzit o explozie puternică, în timp ce capul soției sale a căzut peste el inert. Glonțul unui lunetist o nimerise în plin, relatează Kyiv Independent.

Bărbatul a oprit imediat mașina pentru a-și salva cei doi copii aflați pe bancheta din spate. “Copiii erau îngroziți. Un glonț tocmai trecuse prin parbriz, iar mama lor care conducea mașina era acum moartă”, povestește soțul Svitlanei Zhulina.

Portierele erau blocate, astfel încât bărbatul a trebuit să iasă din mașină pe geam și să își tragă după el copiii. “L-am scos mai întâi pe Artem” spune Andriy despre fiul său cel mare, ”apoi m-au împușcat în piciorul drept”. Bărbatul s-a întors apoi să îl salveze pe fiul cel mic Myroslav.

“S-a uitat la piciorul meu și a văzut o gaură mare: Tată, este o gaură acolo”, apoi a fost împușcat și el în picior.

În timp ce încerca să-și ascundă copiii după mașină, soldații ruși l-au împușcat și în celălalt picior.

“Rușii au continuat să tragă în mașină. Voiau să-i nimerească pe copii”, mai spune bărbatul citat de Kyiv Independent.

Acesta își amintește că la scurt timp a văzut un convoi militar rusesc apropiindu-se.

Potrivit mărturiei sale, soldații ruși care s-au oprit în dreptul lor s-au uitat la rănile sale și ale copiilor, apoi au verificat telefonul să verifice dacă apucase să informeze armata ucraineană despre trupele rusești.

Cum nu au găsit nimic în telefon, au început să vorbească cu el. “Sângeram puternic și și-au dat seama că trebuie să facă ceva. Au încercat să cheme ofițerii lor medicali însă nimeni nu a răspuns”.

“Mi-au spus: Ai doi copii de care trebuie să ai grijă.

Am răspuns: Mulțumită lunetiștilor voștri.

Mi-au răspuns: Totuși, nu muri.

O să încerc. Lăsați-mă să-mi salvez copiii”, a relatat bărbatul.

Soldații ruși l-ar fi lăsat să îi sune pe socrii săi pentru a veni să-i recupereze. Bărbatul mai spune că rușii l-au ajutat chiar să urce în mașină în momentul în care socrii au sosit la fața locului.

Cei trei au ajuns în cele din urmă într-un spital din Khmelnytskyi, un oraș situat în vestul Ucrainei, la câteva ore distanță de Kiev.

---