​Premierul Nicolae Ciucă a acuzat vineri Rusia de crime de război în Ucraina. "O agresiune inacceptabilă soldată cu suferințe enorme, cu valuri de refugiati care au depășit 2,5 milioane de persoane, cu distrugeri de locuințe, spitale, maternități, grădinițe și școli similare cu cele din Groznîi ori Alep. Toate aceste grozăvii ale războiului le regăsim azi la Mariupol, Herson, Harkov sau Kiev, adevărate crime împotriva umanității, crime de război care caracterizează această acțiune a Rusiei", a spus Ciucă.

Nicolae CiucaFoto: Facebook/ Guvernul Romaniei

Ciucă a menționat că România a sprijinit valul de refugiați din Ucraina, jumătate de milion de refugiați care au traversat teritoriul țării.

  • „România a investit 3,4 milioane de euro în ajutor umanitar și am construit un HUB logistic european pentru ajutor umanitar la Suceava. (..) Este vorba de refugiați, dar si de ucrainenii rămași în țara lor care au nevoie de hrană, de combustibil și de medicamente. Acest hub și celelalte locații și depozite nu fac decât să îi sprijine și să transporte pe teritoriul Ucrainei aceste echipamente si materiale de primă necesitate de care ucrainenii rămași în țară au nevoie.", a declarat vineri premierul Ciucă în cadrul unui eveniment organizat de Institutul Aspen.

Ciucă: Și-ar fi imaginat cineva Germania acordând ajutor militar defensiv Ucrainei? Sau blocând Nord Stream 2 pe o perioadă nedeterminată?

Acesta a spus că și la nivel politic a văzut mobilizare cvasiunanimă a comunității internaționale.

  • „Votul din Consiliul de Securitate al ONU pe rezoluția privind Ucraina a însemnat 11 voturi pentru, 3 abțineri și un singur vot împotrivă, desigur al Rusiei.
  • În Adunarea Generală a ONU 141 de state au votat pentru rezoluția de condamnare a agresiunii ruse, în timp ce doar 5 state au votat împotrivă: Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord și Eritreea.
  • Un vot covârșitor care arată mobilizarea și coeziunea globală în fața acestei enormități a războiului de distrugere în plin secol XXI la care niciunul dintre noi nu s-ar fi așteptat.", a spus Ciucă.

Premierul român a vorbit și despre sancțiunile luate la nivel internațional împotriva Rusiei.

  • „Nivelul sancțiunilor asumate unanim a atins cote inimaginabile care sunt menite sa sublinieze iesirea Rusiei din regulile internaționale si faptul ca trebuie sa plateasca pentru războiul de agresiune.
  • Și-ar fi imaginat cineva Germania acordând ajutor militar defensiv Ucrainei? Sau blocând Nord Stream 2 pe perioadă nelimitată? Sau anunțând tăierea dependenței de petrolul și gazele rusești și detașarea pe viitor de furnizorul rus?
  • Același lucru s-a întâmplat în Europa, peste Ocean cu țările care împărtășesc aceleași valori. România a fost alături de toate aceste eforturi.', a mai declarat premierul Nicolae Ciucă.

Bogdan Aurescu: Sunt indicii puternice că s-au produs crime de război în Ucraina

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a precizat joi că există indicii că Rusia a produs crime de război în Ucraina şi a precizat că România, alături de alte 38 de state, a sesizat Curtea Penală Internaţională, cerând începerea unei anchete în acest sens. În ceea ce priveşte sintagma „criminal de război” cu care este denumit preşedintele rus Vladimir Putin, Aurescu consideră că sunt „declaraţii cu caracter politic”.

Întrebat joi seară, la Digi24, dacă Vladimir Putin este un criminal de război, Bogdan Aurescu a declarat că acestea sunt declaraţii cu caracter politic, dar că există indicii că au existat crime de război în conflictul ruso-ucrainean, relatează News.ro.

„Este vorba despre declaraţii cu caracter politic şi dacă ne uităm la toate informaţiile care vin, care sunt publice şi vin din teatrul de război din Ucraina, în urma agresiunii militare a Federaţiei Ruse, sunt indicii puternice că în acest conflict s-au produs astfel de crime de război”, a declarat Bogdan Aurescu.

Ministrul de Externe a mai precizat că 39 de state, printre care şi România, au sesizat Curtea Penală Internaţională, cerând demararea unei anchete pe tema crimelor de război.

  • ”Ca jurist, ca profesor de drept internaţional, am foarte mare încredere în justiţia internaţională. Acesta este şi motivul pentru care România, alături de alte 38 de state, pe 2 martie a sesizat Curtea Penală Internaţională, cerând procurorului Curţii Penale Internaţionale să înceapă ancheta cu privire la posibila comitere de crime de război, crime împotriva umanităţii, crime de genocid, inclusiv în cadrul acestor ostilităţi din Ucraina.
  • Spun inclusiv pentru că există de mai multă vreme o examinare preliminară pe care procurorul Curţii Penale Internaţionale a declanşat-o la solicitarea Ucrainei cu privire la acţiuni anterioare care s-au produs fie în legătură cu aşa-numitele euro-Maidan, deci perioada dintre noiembrie 2013 şi februarie 2014, apoi o altă solicitare a Ucrainei a extins această solicitare pentru perioada din februarie 2014 fără o limită de timp, incluzând astfel şi posibile crime comise în estul Ucrainei şi care iată, acum acoperă şi această perioadă a războiului dus de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei”, a declarat Aurescu.

Bogdan Aurescu a adăugat că solicitarea României şi a celorlalte 38 de state a scurtat timpul anchetei de la Curtea Penală Internaţională.

”Această solicitare pe care noi am făcut-o a ajutat foarte mult procurorul Curţii Penale Internaţionale pentru că altfel s-ar fi consumat mai mult timp aşteptând o dezlegare, să spunem procedurală din partea camerei preliminare a Curţii. Noi am ajutat Curtea Penală Internaţională să înceapă mai repede această anchetă”, a declarat Bogdan Aurescu.

De asemenea, ministrul român de Externe a subliniat că ancheta poate să dureze destul de mult deoarece este vorba despre crime de război.

Preşedintele american Joe Biden l-a catalogat miercuri, pentru prima oară, drept un ”criminal de război” pe omologul său rus Vladimir Putin, care a lansat invazia rusă a Ucrainei.

Atacul asupra teatrului din Mariupol este un alt semn că forţele lui Vladimir Putin recurg la tactici şi mai brutale, a declarat Marcin Przydacz, viceministrul polonez de Externe, conform BBC.

Copiii aflaţi în interiorul clădirii nu l-au împiedicat pe Putin să bombardeze teatrul, fiind, ”aşa cum l-a numit preşedintele Biden, un criminal de război”, a precizat oficialul polonez.

Kremlinul a reacţionat la afirmaţiile lui Biden, precizând că o asemenea retorică este ”inacceptabilă şi de neiertat” şi l-a acuzat pe liderul american că bombele sale ”au ucis sute de mii de oameni din întreaga lume”, potrivit TASS.