Rusia a stabilit noi reguli stricte pentru străinii care solicită aprobare pentru a cumpăra şi vinde active ruseşti, de la valori mobiliare la proprietăţi imobiliare, arată un raport al Citigroup, destinat clienţilor și citat de Reuters și news.ro

HotNews.roFoto: Hotnews

Rusia a oprit temporar străinii să tranzacţioneze active ruseşti în această lună, spunând că doreşte să se asigure că deciziile de retragere a investiţiilor nu sunt determinate de presiunea politică, după invazia Moscovei în Ucraina.

Fondurile cu expunere de zeci de miliarde de dolari în Rusia aşteaptă detalii cu privire la restricţiile cu care se vor confrunta dacă vor încerca să renunţe la active, pe fondul izolării economice în creştere a preşedintelui Vladimir Putin.

”Cred că nimeni din Rusia nu îndrăzneşte să-i spună lui Putin problemele financiare care urmează”, a spus Alastair Winter, un strateg de investiţii globale la Argyll Europe, prezicând ”scăderi în masă” pentru mulţi străini cu expunere pe Rusia.

Invazia, pe care Moscova o numeşte ”operaţiune militară specială” pentru demilitarizarea Ucrainei, a declanşat un exod de firme internaţionale şi a decuplat în mare măsură economia Rusiei de restul lumii.

Autorităţile ruse au publicat luna aceasta Decretul 81, care stipulează că orice tranzacţie între ruşi şi contrapărţi străine necesită permisiunea Comisiei guvernamentale pentru controlul investiţiilor străine a Rusiei.

De fapt, acest lucru înseamnă că investitorii străini care au achiziţionat acţiuni şi obligaţiuni ruseşti fără restricţii, au rămas blocaţi cu acele deţineri, în timp ce economia trece de la o destinaţie atrăgătoare de investiţii, bogată în petrol, la un paria financiar.

”Autorităţile ruse au anunţat ordinul de obţinere a autorizaţiilor de desfăşurare a operaţiunilor stabilite prin Decretul 81. A fost înfiinţat un organism autorizat împuternicit să ia decizii privind eliberarea autorizaţiilor”, se arată în nota Citigroup.

Procesul presupune o cerere şi documentele aferente depuse la Ministerul rus de Finanţe, în limba rusă, care conţin ”informaţii privind scopul, subiectul, conţinutul şi condiţiile esenţiale ale tranzacţiei”.

Solicitanţii trebuie să dezvăluie, de asemenea, informaţii complete despre beneficiari şi beneficiarii efectivi, se arată în memoriu, precum şi detalii despre orice investiţii în companii dintr-un ”sector strategic” precum aviaţia, spaţiul, producţia de resurse naturale sau producţia de arme sau echipamente militare.

”Acesta este doar un mecanism pentru a controla ce entităţi pot tranzacţiona în valută străină şi nu vor fi companiile din ţări ostile care ies din ţară”, a spus o sursă bancară despre reguli.

Citigroup a refuzat să comenteze dincolo de confirmarea autenticităţii notei.

O a doua sursă bancară a spus că i-au sfătuit pe clienţi să nu tranzacţioneze în astfel de condiţii, semnalând temerile legate de partajarea datelor sensibile şi lipsa de transparenţă cu privire la aprobările sau respingerea aplicaţiilor.