Procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI), care investighează acuzaţii de crime de război în Ucraina, s-a deplasat miercuri în această țară şi a discutat prin videoconferinţă cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Procurorul Curţii Penale Internaţionale, Karim KhanFoto: icc-cpi.int

„Am avut plăcerea de a avea schimburi importante cu preşedintele pe durata şederii mele în ţară. Am convenit că toate eforturile sunt necesare pentru a asigura respectarea dreptului internaţional umanitar şi pentru a proteja populaţia civilă”, a declarat procurorul Karim Khan, potrivit unui mesaj postat pe Twitter de CPI.

Karim Khan a cerut vineri părţilor implicate în conflictul din Ucraina să nu folosească arme grele sau puternic explozive în zone populate, în timp ce armata rusă continuă bombardamentele care lovesc case şi infrastructuri civile.

Procurorul a deschis pe 3 martie o anchetă cu privire la situaţia din Ucraina, după ce a primit undă verde de la peste 40 de state din cadrul CPI.

Cu sediul la Haga, CPI a fost creată în 2002 pentru a judeca persoanele urmărite în special pentru crime de război, crime împotriva umanităţii sau acte de genocid.

Ucraina nu a semnat Statutul de la Roma, tratatul fondator al CPI, dar în 2014 a recunoscut oficial competenţa instanţei internaţionale în privinţa crimelor comise pe teritoriul său.

Moscova şi-a retras semnătura din Statutul de la Roma în 2016, ceea ce înseamnă că CPI nu îi va putea urmări penal pe cetăţenii ruşi decât dacă sunt arestaţi pe teritoriul unui stat care respectă jurisdicţia sa.

Tot miercuri, Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cel mai înalt tribunal al ONU, de asemenea cu sediul la Haga, a cerut Rusiei să-şi suspende imediat operaţiunile militare din Ucraina.

____

Urmărește ultimele evoluții din a 21-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro