Zeci de camioane care așteaptă încărcarea pentru Rusia au fost blocate marți în apropierea unui amplasament al grupului auto Stellantis din nordul Franței, o întârziere atribuită, potrivit grupului auto, dificultăților logistice legate de războiul din Ucraina potrivit AFP.

Marcile din grupul StellantisFoto: Stellantis

De-a lungul unui drum din această zonă industrială, camioanele -cu șoferi cel mai adesea din Belarus-stau blocate uneori mai mult de o săptămână și formează o coadă nesfârșită.

Aceștia așteaptă să poată pleca, încărcați cu piese auto, la Kaluga, la sud de Moscova, unde grupul rezultat în urma fuziunii PSA și Fiat Chrysler continuă – cu încetinitorul – producția de utilități pentru piața rusă.

Stellantis, pe de altă parte, a suspendat toate exporturile și importurile de mașini către și dinspre Rusia, din cauza invaziei Ucrainei.

Situația din Hordain se explică, potrivit Stellantis, printr-o „întrerupere a lanțului de aprovizionare” legată de situația din Rusia și Ucraina, care „a creat un blocaj”.

„Avem piese care merg acolo și care sunt verificate de vamă”, explică grupul, care precizează că piesele în cauză nu sunt afectate de sancțiunile economice luate de UE împotriva Moscovei.

La fața locului timp de o săptămână, Arthur, un șofer din Belarus în vârstă de 28 de ani, a enumerat problemele întâmpinate, între dușuri cu apă rece, toalete închise la ora 21:00, carduri bancare rusești care nu funcționează și distanța față de magazine.

„Până ajung la granița (rusă sau belarusă), poate că va fi introdus un nou set de sancțiuni și va fi imposibil să trec granița”, s-a îngrijorat el.