Parlamentul slovac a autorizat marți staționarea în țară a soldaților NATO, al căror număr ar putea ajunge la 2.100, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Va fi inițial o unitate a „Prezenței înainte consolidate” a NATO de aproximativ 1.200 de oameni, proveniți din Republica Cehă, Germania, Țările de Jos, Statele Unite ale Americii, Polonia și Slovenia. Desfăşurarea va include, de asemenea, un sistem de apărare aeriană Patriot, a declarat luni ministrul Apărării Jaroslav Nad.

Aceste întăriri vin în contextul invaziei rusești în Ucraina.

„Având în vedere că în viitorul apropiat ne așteptăm la atacuri militare directe ale Federației Ruse împotriva aeroportului Ujhorod, care se află (în Ucraina) lângă granița cu Republica Slovacă, acest lucru are implicațiile militare”, a spus Nad, citat de Agenția de presă TASR.

Propunerea de desfășurare, adoptată deja de guvernul de centru-dreapta pe 9 martie, a fost aprobată de 96 de deputați din 134 prezenți, cu 15 voturi împotrivă.

Problema trupelor străine este controversată în Slovacia. Votul are loc cu doar două zile înainte de prima vizită a unui secretar american al apărării în Slovacia de la aderarea fostului bloc sovietic la NATO în 2004.

Slovacia a primit peste 200.000 de oameni din Ucraina de la începutul invaziei ruse din 24 februarie.