Vladimir Miroșnik spune că nu a mai vorbit cu tatăl său de pe 1 martie, la o săptămână după ce Rusia a invadat Ucraina, el fiind doar unul dintre numeroșii ruși tineri pe care părinții îi consideră trădători datorită opoziției față de războiul declanșat de Vladimir Putin, relatează The Moscow Times.

Tanar retinut la Moscova dupa ce a participat la un protest anti-razboiFoto: Vyacheslav Prokofyev / TASS / Profimedia

Relația dintre cei doi, deja tensionată din cauza opiniilor politice opuse, s-a rupt definitiv când Vladimir a observat că tatăl său devine tot mai agresiv față de el din cauza poziției sale față de războiul din Ucraina.

„Nu mai vorbesc cu tatăl meu de când a refuzat să îmi răspundă la argumentele împotriva războiului, spunându-mi în schimb că sunt un trădător care ar trebui împușcat primul”, relatează Miroșnik, un student la științe politice în vârstă de 25 de ani.

De la declanșarea „operațiunii militare speciale” de către președintele Vladimir Putin pe 24 februarie, războiul din Ucraina a dus la neînțelegeri profunde în gospodăriile rusești, creând o prăpastie între membrii aceleiași familii dar și între prietenii lor.

„Dorința mea de a pleca de acasă crește în fiecare zi”, afirmă un tânăr din Moscova în vârstă de 22 de ani care locuiește cu bunicii săi și a cerut să nu îi fie menționat numele.

„Din păcate nu am încă suficiente resurse pentru a face asta”, explică acesta.

„Am fost în stare de șoc”. Propaganda Kremlinului îi spală pe creier pe vârstnicii din Rusia

Opoziția față de război este în mare parte determinată pe falii generaționale, rușii mai în vârstă luându-și de regulă vasta majoritate a informațiilor de la presa de stat controlată strict de Kremlin.

Însă generațiile mai tinere din Rusia se informează de pe social media și canale independente de pe Telegram care tind să fie mai de încredere decât sursele din mass-media de stat.

„Am fost în stare de șoc în dimineața în care a început războiul”, afirmă Marina, o altă tânără din Moscova care în prezent locuiește în Riga.

„I-am trimis bunicului meu o înregistrare video cu sirenele antiaeriene care sunau în Kiev. El mi-a răspuns cu un videoclip cu ruși care cântă cântece de război în Afganistan și mi-a zis că am mers să apărăm Donbasul”, spune ea.

Potrivit unui sondaj efectuat de VTsIOM, una dintre firmele de sondare a opiniei publice controlate de statul rus, 9 din 10 respondenți ieșiți la pensie sau aflați aproape de pensionare susțin războiul din Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 20-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.