Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a anunțat luni că a fost informată de autoritățile din Ucraina că alimentarea cu energie electrică a Centralei nucleare de la Cernobîl a fost restabilită.

Cercetatori ucraineni la centrala de la CernobilFoto: SSE Chornobyl NPP / SWNS / Profimedia Images

Alimentarea cu energie electrică fusese din nou deteriorată „de forțele de ocupație”. ”Personalul a reluat operațiunile de reconectare a centralei la rețeaua de electricitate”, a scris AIEA pe Twitter.

”După cum s-a raportat anterior, deconectarea CNE din Cernobîl de la reţea săptămâna trecută nu a avut un impact critic asupra funcţiilor esenţiale de siguranţă, deoarece volumul de apă de răcire din instalaţia de stocare a combustibilului uzat a fost suficient pentru a menţine evacuarea căldurii fără alimentarea cu energie electrică. Tot săptămâna trecută, Autoritatea de reglementare a declarat că un raport de analiză a siguranţei pentru instalaţia de combustibil uzat a concluzionat că nu va exista „niciun impact asupra sistemelor esenţiale de siguranţă” în cazul unei pierderi totale de putere, inclusiv de la generatoarele diesel. Autoritatea de reglementare a spus că actualele rezerve de motorină vor dura până în seara zilei de 15 martie”, a mai precizat Agenţia, potrivit News.ro.