Franța a continut să livreze echipamente militare Rusiei între 2015 și 2020, deci după sancțiunile europene în urma anexării Crimeei, în baza unor contracte anterioare, potrivit Disclose, în timp ce guvernul francez se apără că nu a încălcat embargoul european, relatează AFP.

Convoi de tancuri ucraineneFoto: Profimedia Images

„Potrivit unor documente confidențiale de apărare obținute de Disclose și informații din surse deschise, Franța a emis cel puțin 76 de licențe de export pentru material de război către Rusia din 2015”, a scris luni site-ul de investigații Disclose.

„Suma totală a acestor contracte: 152 de milioane de euro, după cum arată cel mai recent raport către Parlament privind exporturile de arme”, precizează Disclose, care s-a remarcat de mai multe ori prin publicarea de informații despre vânzările de arme franceze.

„Franța își respectă cu strictețe angajamentele internaționale, în special Tratatul privind comerțul cu arme și poziția comună a UE”, a reacționat pe Twitter purtătorul de cuvânt al Ministerului Forțelor Armate, Hervé Grandjean.

Echipamente militare trimise de Franța, posibil folosite de Rusia în Ucraina

După anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, Uniunea Europeană a impus un embargo asupra armelor, dar Franța a continuat să furnizeze echipamente în baza unor contracte semnate înainte de acea dată.

„Franța a permis executarea anumitor contracte semnate încă din 2014 în temeiul așa-numitei clauze „ale bunicului”: un contract încheiat înainte de anexarea Crimeei poate fi dus până la sfârșit.(...) Această posibilitate este prevăzută în mod clar de regimul de sancțiuni instituit împotriva Rusiei în 2014”, potrivit lui Grandjean.

Printre materialele livrate se numără camerele termice pentru echiparea vehiculelor blindate, potrivit Disclose, care adaugă că aceste materiale pot fi folosite de armata rusă în Ucraina.

Industria franceză a livrat, de asemenea, forțelor aeriene ruse sisteme de navigație și sisteme de imagistică pentru elicoptere, potrivit sursei.

  • Urmărește LIVE AICI toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua a 19-a