Președintele rus Vladimir Putin pare să fi renunțat la schimbarea regimului de la Kiev, ca parte a obiectivelor sale de război în Ucraina, a declarat luni președintele finlandez, Sauli Niinistö, într-un interviu pentru CNN.

Vladimir PutinFoto: Kremlin.ru

Sauli Niinistö, interlocutor frecvent al lui Vladimir Putin în ultimii ani, a vorbit din nou vinerea trecută cu președintele rus, în cadrul eforturilor europene de a menține deschis canalul diplomatic, citează AFP.

„Putin are lista lui, o știm cu toții”, a spus șeful statului țării nordice într-un fragment din acest interviu difuzat de CNN International.

„Dar se pare că schimbarea guvernului în Ucraina nu mai este pe listă”, a spus el.

Ucraina a declarat vineri că se teme de încercuirea Kievului și a promis o „apărare necruțătoare” a capitalei sale împotriva forțelor ruse, care lovesc sudul țării.

Dar executivul condus de președintele Volodimir Zelenski s-a menținut ferm până acum.

Întrebat despre dorința lui Vladimir Putin de a instala un regim vasal al Moscovei la Kiev, președintele finlandez a făcut referire la schimbul său de vineri cu președintele rus.

„A fost foarte clar când l-am întrebat: „ați renunțat la această cerință?” Și mi-a spus: „nu am cerut-o niciodată””, a relatat Niinistö.

Obiectivele reale ale lui Putin în acest război sunt una dintre marile necunoscute ale discuțiilor diplomatice.

Alături de președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, președintele finlandez a fost unul dintre rarii interlocutori europeni ai lui Vladimir Putin în ultimele zile.

Finlanda, vecină cu Rusia, joacă în mod tradițional un rol de dialog între Occident și Moscova. Vineri, Niinistö a vorbit și cu Zelenski.