Proprietarul Facebook, Meta Platforms FB.O, a declarat că politica de moderare a conținutului va fi și mai restrictivă pentru Ucraina și va interzice apelurile la moartea unui șef de stat, potrivit unei postări interne a companiei văzută de Reuters.

Facebook - MetaFoto: B R Hofmann, Dreamstime.com

Decizia vine după ce Reuters a raportat săptămâna trecută că Meta permite temporar unele postări pe Facebook și Instagram care fac apel la moartea președintelui rus Vladimir Putin sau a președintelui belarus Alexandr Lukașenko.

După știrea Reuters, Meta a spus vineri că este necesară o schimbare temporară a politicii sale de conținut, aplicabilă numai pentru Ucraina, pentru a permite utilizatorilor să-și exprime opoziția față de atacul Rusiei. În aceeași zi, Rusia a deschis un dosar penal împotriva companiei de social media.

Președintele pentru afaceri globale Meta, Nick Clegg, a scris într-o postare pe o platformă internă a companiei că ghidul că nu trebuie să fie niciodată interpretat ca o acceptare a violenței împotriva rușilor în general.

„De asemenea, nu permitem apeluri la asasinarea unui șef de stat... Așadar, pentru a elimina orice ambiguitate cu privire la poziția noastră, ne restrângem și mai mult îndrumările pentru a clarifica faptul că nu permitem apeluri la moartea unui șef de stat pe platformele noastre”, a spus Clegg.

Meta nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

"Acestea sunt decizii dificile. Circumstanțele din Ucraina se schimbă rapid. Încercăm să ne gândim la toate consecințele și ne evaluăm îndrumările constant, deoarece contextul evoluează mereu", a spus Clegg.

Nu ar exista nicio modificare a politicilor privind discursul instigator la ura în ceea ce priveste poporul rus, a spus el.

"Meta se opune rusofobiei. Nu avem nicio toleranță pentru apelurile la genocid, curățare etnică sau orice fel de discriminare, hărțuire sau violență față de ruși pe platforma noastră", a adăugat el.

Clegg a scris că Meta intenționează să sesizeze modul în care a adaptat îndrumările pe care le oferă moderatorilor de conținut la consiliul independent de supraveghere, care a fost înființat pentru a ajuta platforma să răspundă la unele dintre cele mai dificile întrebări legate de libertatea de exprimare.

Autoritatea de reglementare a comunicațiilor din Rusia a impus restricții pe Instagram, începând de luni. Meta restricționase anterior accesul la instituțiile media de stat ruse RT și Sputnik pe platformele sale din Uniunea Europeană.