Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan au lansat luni un apel comun pentru încetarea focului în războiul declanşat de Rusia în Ucraina, conform DPA.

Recep ErdoganFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images
  • "Suntem perfect de acord că trebuie să existe un armistiţiu cât mai curând posibil.
  • Trebuie create imediat coridoare sigure pentru civili", a spus Scholz în prima sa vizită în Turcia în calitate de cancelar al Germaniei.

  • "Ne vom continua cu fermitate eforturile pentru un armistiţiu permanent", a afirmat la rândul său Erdogan, adăugând că a convenit cu Scholz că eforturile diplomatice trebuie să continue.

Scholz şi Erdogan au făcut un apel comun către preşedintele rus Vladimir Putin: "Opriţi-vă un moment".

  • "Cu fiecare zi care trece, cu fiecare bombă, este clar că Rusia se îndepărtează de cercul comunităţii mondiale pe care îl formăm împreună", a declarat cancelarul german, adăugând că suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei sunt în afara oricărei discuţii.

Scholz a salutat discuţiile dintre oficiali ucraineni şi ruşi, dar a spus că aceste întâlniri trebuie să ducă în curând la un rezultat care să permită o încetare a focului, relatează şi Reuters, conform Agerpres.

"Trebuie să ne asigurăm că sunt obţinute rezultate în curând care să facă posibil un armistiţiu", le-a spus Scholz jurnaliştilor.

De asemenea, Erdogan a afirmat că este prea devreme să vorbească despre o posibilă achiziţionare de către Turcia a unor noi arme ruseşti, dată fiind invazia declanşată de Moscova în Ucraina, şi că Ankara va lua o decizie după ce va vedea noile condiţii.

Preşedintele turc a mai declarat că Ankara a oferit sprijin Ucrainei într-un mod în care aliaţii NATO nu au putut să o facă, în ciuda legăturilor sale cu Rusia. Ankara va continua să trimită sprijin umanitar Kievului, a adăugat el.

Erdogan spune că vrea să îşi păstreze relaţiile de prietenie și cu Zelenski, şi cu Putin

Întrebat despre neutralitatea urmată de ţara sa în acest conflict, Erdogan a spus că vrea să îşi păstreze relaţiile de prietenie și cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, şi cu preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit AFP.

Ankara furnizează din 2019 drone de luptă Kievului, folosite încă din primele ore ale conflictului împotriva coloanelor de tancuri ruseşti.

"Turcia a trimis arme Ucrainei, nu doar ajutor umanitar. Trebuie să ţinem cont de asta", a subliniat Scholz.

Aliat tradiţional al Kievului, preşedintele turc a condamnat invazia rusă din Ucraina din prima zi a conflictului, la 24 februarie, dar nu s-a alăturat sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei.

Turcia, ţară membră a NATO, a fost vizată de sancţiuni din partea SUA din cauza achiziţiei în 2020 a unor sisteme de apărare antirachetă S-400 de la Rusia şi a fost criticată de aliaţi occidentali în urma acestei decizii.

Ankara a spus atunci că a optat pentru arme ruseşti deoarece aliaţii nu au oferit arme în condiţii satisfăcătoare.

--------------