Războiul condus de Rusia în Ucraina astăzi se traduce printr-un „eșec tactic și strategic”, a declarat luni, la Consiliul de Securitate ONU, ministrul polonez de externe Zbigniew Rau, a cărui țară deține în 2022 președinția Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

În consecință, Rusia și-a schimbat abordarea de la invazia din 24 februarie și a „atacat structurile civile”, a adăugat el. Acesta este „terorism de stat”, iar autorii acestuia „vor fi judecați”, a spus ministrul.

Reamintind că Moscova îi reproșează lipsa de imparțialitate în președinția sa a OSCE, Zbigniew Rau a subliniat că „imparțialitatea se oprește acolo unde încep încălcările dreptului internațional umanitar”.

În cadrul OSCE, „Rusia a avut toate posibilitățile de a lucra diplomatic cu privire la îngrijorările sale de securitate”, a mai spus el. Dar „cel mai rău scenariu s-a transformat în realitate”, a spus ministrul.

„Agresiunea Rusiei pune în pericol OSCE, îi pune în pericol organizarea și viitorul”, a mai denunțat el, indicând că va merge în curând în Moldova și în Balcani în special cu scopul de a mobiliza lucrurile în favoarea unei soluții pașnice a crizei.

De altfel, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, șeful Gărzii Naționale Viktor Zolotov, a admis că „operațiunea militară” din Ucraina nu s-a derulat atât de repede cum și-ar fi dorit Kremlinul.

Șeful Gărzii Naționale a dat vina pe ”forțele de extremă dreapta” ucrainene care s-ar fi infiltrat printre civili, Zolotov reluând astfel una dintre acuzațiile vehiculate constant de Moscova.