Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a anulat intervenția pe care ar fi urmat să o aibă luni în Consiliul Europei din cauza unor ”circumstanțe urgente și neprevăzute”. În schimb, miercuri, el ar urma să se adresese Congresului american.

Volodimir ZelenskiFoto: Handout / AFP / Profimedia

Președintele ucrainean va avea o intervenție prin vidoconferință, miercuri, în Congresul american, potrivit unei scrisori trimise membrilor Camerei și Senatului de către președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi și liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, scrie CNN.

  • „Congresul, țara noastră și lumea sunt uluite de poporul Ucrainei, care a dat dovadă de un curaj, rezistență și determinare extraordinare în fața războiului neprovocat și ilegal al Rusiei. Congresul rămâne neclintit în angajamentul de a sprijini Ucraina în timp ce se confruntă cu agresiunea crudă și diabolică a lui Putin și de a adopta o legislație pentru a paraliza și izola economia rusă, precum și pentru a oferi Ucrainei asistență umanitară, de securitate și economică. Ne bucurăm de privilegiul de a saluta discursul președintelui Zelensky și de a transmite sprijinul nostru poporului Ucrainei în timp ce apără cu curaj democrația”, conform unui comunicat citat de CNN.

Ucraina a intrat în cea de-a nouăsprezecea zi de război. Luni dimineață, au continuat bombardamentele armatei ruse în mai multe orașe. În Kiev, a fost lovit un bloc de locuințe cu nouă etaje, iar cel puțin doi oameni au fost uciși.

În timp ce atacurile continuă, luni a avut loc o nouă rundă de negocieri între Rusia și Ucraina, însă care a fost suspendată până marți. În tot acest timp, exodul refugiaților continuă - circa 2,7 milioane de oameni și-au părăsit țara până în prezent, potrivit ONU.

-------------