Un avion de atac la sol de tipul Suhoi Su-25 rusesc a fost lovit de o rachetă sol-aer lansată de forțele ucrainene, însă aeronava nu a fost distrusă complet, iar Rusia prezintă într-un clip video povestea pilotului care nu a părăsit aeronava și a reușit să o aducă înapoi la bază.

Suhoi 25 rusesc, avariat cu o racheta sol-aerFoto: Captura YouTube

„În timp ce efectua o misiune de luptă în zona unei operațiuni militare speciale [sic!], o aeronavă de atac Su-25, care zboară câte două în pereche, a fost lovită de o rachetă trasă de un sistem de apărare antiaeriană portabil, trasă de la sol de un militar al forțelor armate ale Ucrainei. Pilotul aeronavei avariate, evaluând situația, a decis să oprească motorul avariat și să nu părăsească aeronava”, relatează Ministerul Rus al Apărării.

„Pilotul celuilalt avion din pereche, locotenent-colonelul Denis Litvinov, a evaluat că avionul tovarășului său nu va rezista la o a doua lovitură de rachetă și l-a acoperit cu propriul său avion. Acesta a detectat vizual lansarea unei a doua rachete și, lansând capcane termice, a reușit să devieze racheta în lateral”, scrie ministerul rus, menționând că ambii piloți vor fi propuși pentru a primii decorații de stat.

Avioanele Suhoi Su-25 sunt avioane de atac subsonice, folosite pentru bombardamente și atac la sol și, în Războiul din Ucraina, au fost printre cele mai doborâte aeronave rusești.

Ucraina susținea luni dimineață că în 18 zile de război ar fi reușit să doboare de pe cer nu mai puțin de 77 de avioane rusești și 90 de elicoptere militare.

Un moment din timpul unor lupte din zona Khersonului în care un avion Su-25 pare să fie lovit de o rachetă sol-aer, dar care își continuă zborul și părăsește zona.

---