Imagini filmate din dronă arată amploarea dezastrului din Mariupol, oraşul-port de la Marea Azov, din sudul Ucrainei, vizat de atacurile armatei ruse încă de la invazia Rusiei, în 24 februarie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Noi imagini filmate din dronă au fost publicate luni pe rețelele sociale și arată amploarea distrugerilor cauzate de bombardamentele constante ale armatei ruse în Mariupol.

Infrastructura civilă și clădirile rezidențiale din tot orașul au suferit pagube importante, iar locuitorii spun că nicio stradă nu ar fi fost ocolită de atacurile armatei ruse.

Conform unui bilanț anunțat luni de consilierul prezidențial Oleksii Arestovici , peste 2.500 de oameni au fost uciși în orașul Mariupol de la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, scrie Reuters.

Oficialul a citat datele furnizate de administrația locală din Mariupol. El acuză trupele ruse că blochează asistența umanitară după ce au încercuit orașul, în timp ce Rusia continuă să susțină că nu vizează ținte civile.

Mariupol este unul dintre cele mai afectate orașe din Ucraina, fiind, de aproximativ două săptămâni, fără apă, căldură sau energie termică, în timp ce este bombardat constant.

„Cel mai rău scenariu"

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a cerut o soluție urgentă pentru a preveni „cel mai rău scenariu” pentru civilii care au rămas în orașul Mariupol, din sudul orașului, potrivit CNN.

„Cel mai rău scenariu îi așteaptă pe sutele de mii de civili prinși în lupte grele în Mariupol, dacă părțile nu ajung la un acord umanitar concret de urgență”, a avertizat Crucea Roșie, care a cerut părților ce luptă la Mariupol să ajungă la un acord de încetare a focului care să permită evacuarea în siguranță pentru civili.

Sute de mii de oameni din Mariupol se confruntă cu „lipsuri extreme de produse de bază, cum ar fi alimente, apă și medicamente”, iar mulți se adăpostesc în „subsoluri neîncălzite”.

De asemenea, trupuri ale celor care au fost uciși în bombardamente sunt încă prinse sub dărâmături sau zac pe străzile din oraș.

Mariupol, un oraș-port strategic situat între Crimeea și Donbas, se confruntă cu o situație „aproape fără speranță”, lipsit de hrană și lipsit de apă, gaz, electricitate și comunicații, avertiza și Organizația Medici fără Frontiere, iar de mai multe zile autoritățile locale au lansat apeluri disperate.

-------------------