Circa 100 de maşini având imprimate litera Z - precum cea care apare pe vehiculele militare ale armatei ruse în Ucraina -, şi care afişau drapelele Rusiei, Serbiei şi autoproclamatelor "republici" separatiste Doneţk şi Lugansk (estul Ucrainei), au circulat duminică prin centrul capitalei sârbe Belgrad, în semn de susţinere pentru Moscova, transmite EFE.

Convoi de masini cu inscriptia ZFoto: YouTube

Participanţii la marş s-au reunit mai întâi pentru a cânta cântece ruseşti şi pentru a striga lozinci precum "ruşi şi sârbi, fraţi pe vecie", mai notează EFE, citată de Agerpres.

Manifestaţia a fost convocată de gruparea de extremă dreapta "Patrulele populare", aceeaşi care a organizat un protest de proporţii în Belgrad la 4 martie, în favoarea războiului purtat de preşedintele rus Vladimir Putin "împotriva guvernului nazist de la Kiev".

"Patrulele populare", care în anii precedenţi au organizat acţiuni împotriva migranţilor şi se opun integrării Serbiei în Uniunea Europeană, îl glorifică drept erou naţional pe fostul comandant militar sârbo-bosniac Ratko Mladic, condamnat pentru crime de război şi genocid.

Damnjan Knezevic, liderul organizaţiei extremiste, a explicat - citat de ziarul sârb Danas - că scopul protestului a fost să sprijine poporul rus şi Rusia, "diabolizaţi în întreaga lume".