Cehia a cerut Uniunii Europene 25 de seturi de clădiri modulare care să o ajute să găzduiască până la 50.000 de refugiaţi ucraineni, deoarece resursele sale sunt aproape epuizate, a declarat sâmbătă ministrul de interne Vit Rakusan.

Refugiați ucraineniFoto: Alex Chan Tsz Yuk/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Solicitarea prevede până la 25 de tabere umanitare, fiecare putând adăposti 2.000 de persoane, a spus ministrul ceh, potrivit agenţiei de presă CTK, citează Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al direcţiei generale a pompierilor, care joacă un rol important în transportarea şi primirea refugiaţilor, Pavla Jakubkova, a estimat că „este aproape epuizată capacitatea de absorbţie (a refugiaţilor)”.

Peste 102.000 de refugiaţi ucraineni au fost înregistraţi în Cehia de la invazia rusă din 24 februarie, a spus ea, dar numărul real ajunge „cu siguranţă la 200.000”.

În Cehia, ţară cu o populaţie de 10,7 milioane de locuitori, trăieşte o comunitate ucraineană de aproximativ 200.000 de persoane, care lucrează în principal ca muncitori în construcţii, asistente sau fac menaj.

„Încercăm să obţinem mai multă capacitate de cazare, dar treptat ajungem într-o situaţie în care putem organiza doar cazare de urgenţă pentru refugiaţi”, a spus Jakubkova.

„Prin urmare, oamenii vor trebui concentraţi în săli de sport, hale”, iar cazarea lor nu va fi confortabilă, a adăugat ea.

Clădirile modulare vor fi folosite după epuizarea acestor posibilităţi, a precizat Rakusan.

Invazia rusă şi afluxul de refugiaţi au declanşat un val de solidaritate în Cehia, multe persoane oferindu-se să-i găzduiască pe ucrainenii care au fugit din calea războiului.

---