Rusia a elaborat două scenarii pentru a amenința lumea cu incidente nucleare, susține șeful serviciilor secrete militare din Ucraina, Kyrylo Budanov, citat de Kyiv Independent.

Avertisment privind radiațiile din Pădurea Roșie de lângă CernobîlFoto: Dreamstime

Potrivit lui Budanov, Rusia poate fie să dea foc pădurilor radioactive de lângă Cernobîl, fie să folosească artileria pentru a bombarda depozitele de materiale nucleare, ambele ducând la catastrofe ecologice.

În ambele cazuri, Rusia plănuiește să arunce vina asupra Ucrainei, afirmă șeful serviciilor secrete ucrainene.

Statele Unite au acuzat vineri Rusia că a încălcat principiile de securitate nucleară în Ucraina și au cerut forțelor sale invadatoare să înceteze să mai tragă asupra centralelor nucleare, dar au adăugat că nu au fost detectate încă semne de eliberare de radiații.

Secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm, a spus că monitoarele de radiații din cea mai mare parte a Ucrainei încă funcționează, deși Statele Unite sunt îngrijorate de lipsa datelor de la monitoarele de siguranță de la Cernobîl sau Zaporizhzhia, care este cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Ambele se află sub controlul forțelor rusești, dar sunt operate de personal ucrainean în condiții care, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, pun în pericol siguranța instalațiilor.

(sursă foto articol: © Fotokon | Dreamstime.com)