După ce ucrainenii i-au încurcat planurile lui Putin, iar trupele ruse par să nu mai facă vreun avans major în ultimele zile, de la începutul invaziei, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, cu zâmbetul pe buze, a postat următorul mesaj: ”Ucraina va accepta capitularea Rusiei cu înțelegere”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reznikov subliniază că toți oficialii de la conducerea țării au rămas în funcție, nimeni nu a fugit și nimeni nu a fost lichidat.

„Bună seara, suntem din Ucraina.

Președintele, conducerea țării, membrii guvernului - toți lucrează la locul lor. Știm cât de trist este pentru Rusia. Recomand fiecărui soldat rus să urmeze o navă rusă înainte de a fi prea târziu. Apropo, Ucraina va accepta capitularea Rusiei cu înțelegere”, a scris Oleksii Reznikov, pe Twitter, alături de o poză în care se vede zâmbind.

Planul lui Putin de a captura rapid Ucraina a eșuat, iar armata a început să își schimbe strategia bombardând tot mai mult ținte civile, încercând să frângă voința și rezistența cetățenilor ucraineni care luptă cu îndârjire pentru a-și apăra țara.

„Datorită rezistenței ucrainene puternice, forțele ruse angajează un număr crescut al forțelor desfășurate pentru a încercui orașe cheie. Acest lucru va reduce numărul de forțe disponibile pentru a-și continua avansul și va încetini și mai mult progresul Rusiei”, a spus ministerul britanic pe Twitter.

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a purtat joi discuții cu omologul său rus Serghei Lavrov, însă fără a face un progres în ceea ce privește încetarea războiului.

Cu toate acestea, Kuleba a asigurat joi că ţara sa este dispusă să rămână în afara NATO dacă membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv Rusia, şi toate ţările vecine îi garantează un „sistem de garanţii similar celui al NATO”.

Nu este prima oară când Ucraina a avansat această ideea pentru a ajunge la o înțelegere. David Arakhamia, unul dintre negociatorii Ucrainei la discuțiile de pace ce au avut loc în Belarus, a declarat la rândul său săptămâna trecută că Kievul ar fi dispus să renunțe la aderarea la NATO.

Doar că Ucraina nu a spus că nu poate negocia și integritatea teritorială a țării, în contextul în care Rusia dorește recunoașterea oficială a Crimeei, Luganskului și Donețkului drept teritorii ruse.