Guvernatorul regiunii Nikolaiev din Ucraina, Vitaliy Kim, și-a anunțat planurile de a oferi o linie telefonică pentru soldații ruși „blocați” în prima linie în sudul Ucrainei și care vor să își salveze viața dezertând din Armata Kremlinului, relatează

HotNews.roFoto: Hotnews

CNN.

Guvernatorul a transmis joi trupelor ruse, printru-un videocip difuzat pe Telegram, că le oferă o șansă la viață dacă nu vor să lupte.

Soldații ruși riscă închisoarea sau să fie omorâți dacă se retrag

„Care este problema rușilor? Ei nu vor să atace. Ei cred că au fost induși în eroare, li s-a spus că sunt exerciții militare, aproape fiecare dintre ei spun asta. Dar nici ei nu se pot întoarce, pentru că se spune că cei din Herson vor trage în ei când se vor retrage. Deci sunt blocați în acele sate, nici aici, nici acolo”, a spus Kim.

Nu au existat rapoarte verificabile independent de dezertare din partea trupelor ruse.

Pe baza discuțiilor dintre localnici și trupele ruse ”la granița dintre regiunile Nikolaiev și Herson”, Kim a anunțat planul de a crea o opțiune pentru ca soldații ruși să evite confruntarea.

„Aș dori să amenajez un fel de „culoar verde” pentru ruși, cei care nu au tras în civili sau nu au comis încă vreo crimă. Pentru cei cărora și-ar dori să trăiască, voi organiza o linie telefonică pentru a suna, pentru a veni și pentru a rămâne în viață și” pentru a evita să se retragă în Rusia pentru a face închisoare. „Aranjez asta și sper că va funcționa”, a adăugat el.

Potrivit unei postări pe Twitter a Kyiv Post, militarii ruși spun, în momentul în care sunt capturați, că nu se pot retrage „pentru că ne-ar omorî ai noștri”.