Armata rusă a descris joi drept „înscenare” pusă în scenă de „naționaliștii” ucraineni bombardamentul aerian care a vizat cu o zi înainte o maternitate și un spital de pediatrie din orașul Mariupol, din sud-estul Ucrainei, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Forțele aeriene ruse nu au efectuat nicio misiune de distrugere a țintei în regiunea Mariupol”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov.

„Pretinsul atac aerian este o pregătire totală în scopul provocării, pentru a alimenta agitația anti-rusă a publicului occidental”, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt a repetat acuzațiile ruse că spitalul ar fi fost evacuat de ucraineni și ar fi fost folosit drept „fortăreață” pentru luptători „datorită locației sale favorabile din punct de vedere tactic”.

Și șeful diplomației Serghei Lavrov susținuse joi că unitatea a fost folosită ca bază pentru „radicali” și că „toate femeile care nașteau, toate asistentele și tot personalul de sprijin au fost dați afară”.

Niciun civil nu a fost evacuat joi din Mariupol

Nici un civil nu a reușit să părăsească astăzi orașul ucrainean asediat Mariupol, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei Iryna Vereșciuk.

Vorbind la televiziunea națională ucraineană, Vereșciuk a spus că evacuările de la Mariupol nu pot continua, deoarece forțele ruse nu au respectat încetarea temporară a focului.

Rusia a blocat joi și evacuarea civililor ucraineni de pe teritoriile care sunt sub controlul forțelor ruse în estul orașului ucrainean Izium.

În schimb, în regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei, peste 12.000 de civili au fost evacuați cu mașina sau autobuzul, a anunțat serviciul de stat pentru urgențe într-un comunicat.