Sosirea trupelor ruse la două stații de comprimare a gazelor din estul Ucrainei prezintă un risc pentru aprovizionarea europeană, a avertizat joi operatorul gazoductului Ucrainei, deși nu au existat semne de impact imediat asupra fluxurilor, relatează Reuters.

Conducte de gazeFoto: AGERPRES

Rusia a declarat că stațiile de comprimare de la Novopskov din regiunea Lugansk și Kupeansk de lângă Harkiv se află sub controlul său și a garantat siguranța tuturor operațiunilor și echipamentelor.

Rusia este principalul furnizor de gaze al Uniunii Europene, iar invazia sa în Ucraina a acutizat îngrijorările cu privire la întreruperile aprovizionării, ducând la creșterea prețurilor la gaze.

Aproximativ 41,6 miliarde de metri cubi de gaz rusesc au fost transportați prin Ucraina către Europa în 2021, făcând-o o rută cheie de aprovizionare, deși aceasta a scăzut cu 25% față de anul precedent, deoarece Moscova caută alternative.

Livrările de gaz în Slovacia din Ucraina prin punctul de frontieră Velke Kapusany erau stabile la momentul redactării acestui articol.

„Există un pericol real pentru tranzitul (gazelor)”

Operatorul gazoductului din Ucraina, OGTSU, a declarat că încercările forțelor ruse de a intra în cele două stații au creat riscuri semnificative pentru siguranța personalului și continuitatea transportului de gaze.

„Există un pericol real pentru tranzitul (gazelor)”, a declarat pentru Reuters șeful OGTSU, Sergiy Makogon.

„Intenția noastră este să continuăm fluxul de gaze, așa cum am demonstrat în ultimele 2 săptămâni”, a spus OGTSU pe Twitter. „Dacă există întreruperi/penurie de gaz în Europa, vă rugăm să explicați alegătorilor dumneavoastră cine este de vină”.

Ministrul adjunct al energiei al Rusiei, Pavel Sorokin, a declarat miercuri că Moscova intenționează să își îndeplinească toate obligațiile privind livrarea de gaze.

„Se garantează siguranța deplină a operațiunilor și protecția echipamentului”, a spus el joi, referindu-se la stațiile de comprimare Novopskov și Kupiansk.

La primele discuții la nivel înalt dintre Rusia și Ucraina de la invadarea Moscovei pe 24 februarie, ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba a spus că Rusia trebuie să-și retragă imediat trupele de la instalațiile de gaz și energie nucleară ocupate.

Rusia numește acțiunile sale din Ucraina o „operațiune specială” despre care spune că nu este menită să ocupe teritorii, ci să distrugă capacitățile militare ale vecinului său din sud și să captureze ceea ce consideră naționaliști periculoși.