Lanțurile străine de restaurante și cele alimentare o iau pe urmele altor industrii și își anunță suspendarea operațiunilor în Rusia, scrie agenția Tass. Acest lucru are loc pe fondul ”operațiunii speciale” a Rusiei (cum numesc rușii invazia) în Ucraina și a noilor sancțiuni occidentale impuse Moscovei.

restaurant ​McDonald'sFoto: Profimedia Images

Fast food

  • Compania americană McDonald's a anunțat că plănuiește să închidă temporar toate cele 850 de restaurante ale sale din Rusia. În prezent încă operează, nefiind clar de când va intra în vigoare decizia de suspendare a operațiunilor. Compania a promis că va plăti în continuare salariile celor 62.000 de angajați ruși.
  • Yum! Brands, care deține lanțurile KFC și Pizza Hut, a suspendat investițiile în Rusia și nu plănuiește noi deschideri. Punctele sale de vânzare sunt în majoritate francize și își vor suspenda activitatea.
  • Lanțul de restaurante fast-food Burger King a negat speculațiile că ar fi părăsit Rusia. Acesta a declarat că va continua să opereze, că va deschide noi restaurante în 2022 și că „încă consideră țara ca una dintre piețele sale strategice”. Dificultățile cu furnizarea unor ingrediente sunt temporare și nu critice, a spus compania.
  • Starbucks, cu sediul în SUA, își va închide deocamdată operațiunile în Rusia, inclusiv aprovizionarea cu alimente din Rusia.

Băuturi nealcoolice

  • Compania Coca-Cola, care produce băuturi nealcoolice, va opri temporar munca în Rusia. Are 10 fabrici de îmbuteliere în toată țara.
  • PepsiCo nu va vinde băuturi nealcoolice și nu va cumpăra reclame în Rusia. Compania va continua să vândă produse esențiale, cum ar fi produse destinate sugarilor și produse lactate.

Băuturi alcoolice

  • Heineken suspendă exporturile de bere și proiectele de investiții în Rusia. Producția și vânzarea de bere sub marca Heineken vor fi oprite temporar. Deocamdată, fabricile Heineken din Rusia, precum și diviziile operaționale și comerciale, nu sunt închise. Heineken, al cărui portofoliu include mărci precum Amstel, Okhota și altele, are șapte fabrici de bere în Rusia.
  • Carlsberg, care deține mărcile Tuborg, Holsten și Kronenbourg, renunță la investițiile planificate în Rusia și la exporturile de produse din alte divizii către distribuitorii ruși.
  • Diageo, cel mai mare producător mondial de băuturi alcoolice, care deține mărci precum Guinness, Baileys, Captain Morgan și altele, a suspendat livrările către Rusia.

Alimente

  • - Producătorul finlandez de produse lactate Valio a decis să-și înceteze activitatea în Rusia. Compania deține o fabrică lângă Moscova, care are 400 de angajați.
  • - Producătorul de cafea Paulig, cu sediul în Finlanda, și-a anunțat și el plecarea din Rusia, dar nu a precizat ce se va întâmpla cu 200 de angajați ai fabricii sale din regiunea Tver.
  • - Compania finlandeză Fazer, care produce ciocolată și produse de panificație, și-a oprit activitatea în Rusia. Întreprinderile companiei din Moscova și Sankt Petersburg au 2.300 de angajați
  • - Compania britanică de tutun Imperial Brands, care produce mărcile Davidoff, Richmond și Gitanes, va opri temporar vânzările, fabricarea și publicitatea produselor sale în Rusia. Angajații ruși vor continua să fie plătiți. Compania are o fabrică în Volgograd.
  • - Compania franceză alimentară Danone a spus că va rămâne pe piața rusă. Compania intenționează să continue să ofere alimente consumatorilor și pacienților.

Ce se întâmplă cu angajații?

  • - În cazul în care o companie a încetat să funcționeze sau și-a suspendat activitatea, angajatorul este obligat să plătească în continuare angajații, a declarat Alexander Shershukov, șef adjunct al Federației Sindicatelor Independente din Rusia (FNPR). El a spus că atunci când lucrătorii sunt disponibilizați, aceștia trebuie să primească mai întâi o notificare în conformitate cu legea rusă. În cazul în care drepturile lui îi sunt încălcate, sindicatul din cadrul companiei i le va apăra. De asemenea, angajatul poate opta să și le apere pe cont propriu, contactând serviciile guvernamentale sau atacând în instanță decizia care îl lezează.
  • - Nu ne așteptăm să crească șomajul în sectorul restaurantelor, a declarat pentru TASS Sergey Mironov, președintele Uniunii Managerilor de Restaurante din Rusia. Angajații McDonald's vor obține alte locuri de muncă, piața muncii ducând lipsă de oameni. El a mai explicat că, pentru lanțul KFC de pildă, ar fi complicat să părăsească complet Rusia, deoarece majoritatea punctelor sale de desfacere funcționează ca francize.