Primarul orașului polonez Przemyśl din apropierea graniței cu Ucraina l-a umilit pe fostul ministru italian de interne Matteo Salvini, aflat în vizită în regiune, amintindu-i acestuia de prietenia sa cu președintele rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

Matteo Salvini alaturi de primarul din PrzemyslFoto: STRINGER / AFP / Profimedia

În timp ce se afla alături de Salvini în fața reporterilor, primarul Wojciech Bakun a scos un tricou inscripționat cu fața lui Vladimir Putin, spunându-i politicianului italian, președinte al Ligii Nordului:

„Uită-te ce a făcut persoana pe care ai numit-o prieten oamenilor care vin peste graniță, în numere de 50.000 pe zi”, a spus Bakun în poloneză, lângă un Salvini vizibil inconfortabil.

El i-a spus apoi politicianului italian că ar putea să meargă să viziteze împreună un centru de refugiați dacă Salvini este de acord să poarte același tricou pe care l-a purtat în Piața Roșie din Moscova în timpul unor vizite în capitala rusă din 2017 și 2014.

FOTO: Ropi / Zuma Press / Profimedia Images

Înregistrarea video s-a viralizat pe social media în Italia, fostul premier Matteo Renzi îndemnându-l pe Salvini să se întoarcă imediat înapoi în țară.

„I-am spus lui Salvini că, în toate felurile cu putință, în acest stadiu avem nevoie de politică, nu de cascadorii”, a afirmat acesta pe Facebook.

Potrivit Politico, Salvini se întâlnise mai devreme în cursul zilei de marți cu oficiali ai Vaticanului din Polonia cărora le-a transmis că dorește să „coordoneze ajutoarele, organizeze călătoriile și cazarea în Italia” a refugiaților ucraineni.

Matteo Salvini a declarat despre Putin că este cel mai mare om de stat de pe Pământ

Salvini a semnat în 2017 un acord de cooperare cu Partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin, în timp ce oficiali ai Ligii Nordului au fost investigați în legătură cu tentative de a semna un contract secret cu Kremlinul în 2018 privind livrări de petrol.

Fostul ministru italian de externe neagă acuzațiile. În 2019 Salvini a declarat despre Vladimir Putin că este „cel mai mare om de stat de pe Pământ”.

Acesta a schimbat însă discursul după invadarea Ucrainei de către Rusia, afirmând săptămâna trecută că „în mod evident există un atacator și o parte atacată” în criza ucraineană și că Italia trebuie să țină partea victimei.

Însă el nu l-a condamnat explicit pe președintele Vladimir Putin și a ignorat solicitările de a face acest lucru după incidentul din Polonia.

Înaltul comisar ONU pentru refugiați spune că numărul persoanelor care au părăsit Ucraina de la invazia Rusiei și până astăzi a ajuns la două milioane.