Patru elicoptere deţinute de Garda Naţională a Ucrainei au aterizat pe Aeroportul Internaţional din Iaşi, iar aparatele de zbor s-au oprit pentru realimentare, relatează Bzi. Ministerul Apărării a explicat de ce au intrat elicopterele în România. Ulterior, alte cinci elicoptere au intrat în România, iar MApN a precizat că 14 astfel de aparate au primit acceptul de survol în România.

Airbus H225 al Gardei Naționale a UcraineiFoto: Wikipedia

UPDATE: 16:00 - Încă cinci elicoptere ucrainene intră în România / În total 14 elicoptere ucrainene au primit aprobare să ajungă la Brașov

  • „Autoritățile ucrainene au solicitat părții române aprobări diplomatice de survol cu destinația finală Ghimbav, jud. Brașov, pentru un număr de 4 elicoptere, în scopul efectuării operațiunilor de mentenanță la Airbus Helicopters România, potrivit contractelor în vigoare.
  • Aeronavele în discuție sunt configurate pentru executarea misiunilor civile, nefiind înarmate.
  • Pentru aceste elicoptere au fost depuse astăzi, 8 martie, planuri de zbor în sistemul de trafic aerian civil, aeronavele aterizând deja pe aerodromul Iași, pentru escală tehnică, urmând să își continue deplasarea către destinația finală.”, a transmis MapN.

Elicopterele ucrainene sunt de tipul Airbus H225.

Rusia a amenințat deja România să nu pună aerodromurile sale la dispoziția aeronavelor militare ale Ucrainei

Orice țară care își oferă Ucrainei aerodromurile sau aeroporturile sale pentru atacuri asupra Rusiei poate fi considerată ca a intrat în conflict, a declarat duminică un purtător de cuvânt al ministerului rus al Apărării, citat de Reuters.

  • „Folosirea rețelelor de aeroporturi sau aerodromuri ale altor țări pentru a găzdui aeronave militare ucrainene și utilizarea lor ulterioară împotriva forțelor armate ruse poate fi considerată ca o implicare a acestor state într-un conflict armat”, a declarat purtătorul de cuvânt Igor Konașenkov, citat de agenția de presă Interfax.
  • „Practic, întreaga aviaţie de luptă a Ucrainei a fost distrusă. Dar ştim dintr-o sursă sigură că avioane ucrainene s-au deplasat spre România şi spre alte state vecine”, a mai spus Konaşenkov.

Amenințarea a venit în contextul în care prin Polonia și România, țări direct vecine cu Ucraina, sunt așteptate să fie transportate ajutoarele militare din partea Vestului, nefiind specificat pe ce cale se fac aceste transporturi - aeriană sau la sol.

Recent, România a returnat Ucrainei avionul de vânătoare Suhoi Su-27 în urmă cu câteva zile după ce aterizase pe aeroportul din Bacău.

Amenințarea că statele care oferă aeroporturile ca ajutor Ucrainei ar fi considerate beligerante a fost transmisă și după ce chiar președintele rus Vladimir Putin a făcut ieri alte declarații tranșante privind discuțiile ca NATO să creeze o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

---

Sursă foto - By Sergienkod - Own work, CC BY-SA 4.0

---