Civilii vor începe marți să părăsească orașul ucrainean asediat Sumî, în baza unui acord cu Rusia privind crearea unui "coridor umanitar", a declarat vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"S-a convenit ca primul convoi să pornească la ora 10.00 (aceeași oră ca în România) din orașul Sumî. Convoiul va fi urmat de populația locală în vehicule personale", a spus ea într-o declarație televizată.

Rusia a propus marți să ofere locuitorilor din Sumî, oraș din nord-estul Ucrainei, și Mariupol, un oraș portuar din sud, posibilitatea de a se muta în altă parte dinUcraina, au anunțat agențiile de presă rusești.

Alte coridoare umanitare propuse de Rusia ar trece prin Rusia sau Belarus, idee pe care autoritățile ucrainene au respins-o până acum.

Sumî a fost bombardat și luni noapte, fiind uciși 9 civili, printre care și doi copii.

Rusia a deschis "coridoare umanitare" pentru ca oamenii să poată fi evacuați din Kiev și din alte patru orașe ucrainene: Cherhihiv, Sumî, Harkiv și Mariupol, a anunțat marți dimineață agenția de presă Interfax, care citează Ministerul rus al Apărării.

Ministerul Apărării a adăugat că forțele ruse din Ucraina au introdus un "regim de liniște" începând cu ora 07.00 GMT (09.00 ora Ucrainei și României).