Consiliul de administraţie al Băncii Mondiale a aprobat un program suplimentar de asistenţă imediată pentru Ucraina, denumit "Finanţarea redresării după o urgenţă economică în Ucraina" sau "Eliberaţi Ucraina", cu o plată imediată de 489 de milioane de dolari, informează marţi AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pe 1 martie, Banca Mondială a anunţat că pregăteşte un ajutor de urgenţă de trei miliarde de dolari pentru Ucraina, din care cel puţin 350 de milioane urmau să fie eliberate imediat, notează AFP, citată de Agerpres.

Luni, consiliul de administraţie al Băncii Mondiale a decis să aloce o sumă mai mare."Aranjamentul aprobat constă într-un împrumut suplimentar de 350 de milioane de dolari şi garanţii de 139 de milioane de dolari", a detaliat Banca Mondială într-un comunicat de presă.

"Ajutorul cu plată rapidă va ajuta guvernul să ofere servicii esenţiale ucrainenilor, inclusiv salarii pentru angajaţii din spitale, pensii pentru bătrâni şi programe sociale pentru cei vulnerabili", mai scrie Agerpres

Suplimentar, au fost aprobate granturi de 134 de milioane de dolari şi o finanţare paralelă de 100 de milioane de dolari.

Astfel, în total, au fost mobilizaţi 723 de milioane de dolari.

Banca Mondială a informat despre crearea unui "fond fiduciar multi-donator (MDTF) pentru a facilita canalizarea granturilor donatorilor către Ucraina, cu contribuţii din partea Marii Britanii, Danemarcei, Letoniei, Lituaniei şi Islandei în valoare de 134 de milioane de dolari până în prezent". Instituţia a făcut apel la membrii săi pentru alte granturi care să alimenteze acest fond.