Guvernul Noii Zeelande a anunţat luni că va introduce o legislaţie care să îi permită să impună sancţiuni împotriva Rusiei după invazia acesteia în Ucraina, scrie Reuters.

Jacinda ArdernFoto: Captura YouTube

Dacă va fi adoptată, va fi pentru prima dată când Noua Zeelandă ar aplica sancțiuni în mod individual unei țări.

Prim-ministrul Jacinda Ardern a declarat că sancțiunile vor oferi țării capacitatea de a îngheța activele rusești în Noua Zeelandă, vor împiedica oamenii și companiile din Rusia să-și mute banii și activele acolo pentru a scăpa de sancțiuni și va fi împiedicată intrarea iahturilor, navelor și aeronavelor în apele sau în spațiul aerian al țării.

Anterior, Noua Zeelandă a putut pune în aplicare sancțiuni numai atunci când Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite le-a impus. Consiliul de Securitate nu va putea impune sancțiuni împotriva Rusiei, deoarece Rusia are drept de veto.

Ardern a spus că guvernul a fost forțat să introducă noua legislație din cauza limitelor din sistemul multilateral actual.

„Dacă am avea un consiliu de securitate funcțional, nu ne-am confrunta cu această problemă ”, a spus Ardern.

Invazia rusă din Ucraina a atras oprobriul aproape întregii lumi, a dus la emigrarea a peste 1,5 milioane de ucraineni și a declanșat sancțiuni împotriva Rusiei, menite să-i paralizeze economia.