Premierul britanic Boris Johnson a anunţat că va debloca 100 de milioane de dolari ca ajutor pentru Ucraina, înaintea unei serii de discuţii diplomatice menite să menţină mobilizarea comunităţii internaţionale împotriva "atrocităţilor agresiunii ruse", informează Le Figaro, potrivit News.ro.

Boris JohnsonFoto: © No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia

După valul de sancţiuni occidentale împotriva intereselor Rusiei, este vorba de a continua să canalizăm "strigătul global împotriva atrocităţilor agresiunii ruse în sprijin practic şi de durată pentru Ucraina”, potrivit Downing Street.

Londra a mai indicat că va acorda un ajutor de 100 de milioane de dolari (91,4 milioane de euro) guvernului ucrainean, prin intermediul Băncii Mondiale, "pentru a atenua presiunile financiare create de invazia neprovocată şi ilegală a Rusiei” şi pentru a permite statului ucrainean să continue să functioneze. "Deşi doar (preşedintele rus Vladimir) Putin poate pune capăt suferinţei din Ucraina, această nouă finanţare va continua să îi ajute pe cei care se confruntă cu o situaţie umanitară care se deteriorează”, a spus Boris Johnson în declaraţia emisă de Downing Street.

Această finanţare se adaugă celor 220 de milioane de lire sterline (266 de milioane de euro) de ajutor de urgenţă şi umanitar anunţate deja, pe lângă expedierea a 2.000 de rachete antitanc.

Guvernul Regatului Unit a oferit şi Ucrainei garanţii de credit de până la 500 de milioane de dolari.