Danemarca își propune să devină independentă de gazele naturale rusești în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, a anunțat premierul danez Mette Frederiksen. Totodată, își va crește bugetul penteu apărare, relatează Reuters.

Mette FrederiksenFoto: Mads Claus Rasmussen / AFP / Profimedia

Țara nordică își va crește treptat cheltuielile pentru apărare pentru a ajunge la 2% din PIB până în 2033, echivalent cu o creștere a cheltuielilor anuale pentru apărare de aproximativ 18 miliarde de coroane daneze, în baza unui acord între principalele partide parlamentare.

Părțile au convenit, de asemenea, să aloce 7 miliarde de coroane în următorii doi ani pentru a consolida apărarea, diplomația și eforturile umanitare daneze.

„Vremuri istorice necesită decizii istorice”, a spus Frederiksen la o conferință de presă la Copenhaga, adăugând că aceasta este „cea mai mare investiție în apărarea daneză din ultima vreme”.

Danemarca, membră NATO, a fost de acord în 2019 să crească cheltuielile militare de la 1,35% din PIB la 1,5% până în 2023, dar a fost presată de Statele Unite pentru a atinge ținta NATO de 2%.