Ucraina nu este dispusă să facă compromisuri cu privire la integritatea sa teritorială în negocierile cu Rusia, dar este deschisă să discute despre o renunțare la aderarea la NATO, a declarat unul dintre negociatorii ucraineni pentru Fox News, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ucraina a spus în repetate rânduri că își dorește aderarea la Uniunea Europeană și NATO, însă Moscova se opune, președintele Vladimir Putin argumentând că o potențiala apartenență a Ucrainei la NATO ar fi o dovadă a ceea ce el descrie drept o agresiune NATO împotriva Rusiei.

„Răspunsul pe care îl primim de la țările NATO este că nu sunt pregătiți nici măcar să discute despre a ne primi în NATO, nu pentru următoarea perioadă de cinci sau 10 ani”, a spus sâmbătă searpă negociatorul David Arakhamia pentru Fox News.

„Suntem gata să discutăm despre câteva modele non-NATO. De exemplu, ar putea exista garanții directe din diferite țări precum SUA, China, Marea Britanie, poate Germania și Franța. Suntem deschiși să discutăm astfel de lucruri într-un cerc mai larg, nu numai în discuțiile bilaterale cu Rusia, ci și cu alți parteneri”, a declarat Arakhamia.

Delegațiile Ucrainei și Rusiei au avut două runde de discuții de când Rusia a început invadarea țării sale vecine pe 24 februarie.

Joi, părțile au convenit să deschidă coridoare umanitare pentru a permite civililor să iasă din unele zone de luptă, deși au existat întârzieri în implementarea acestora. Următoarea rundă de discuții este programată luni, potrivit părții ucrainene.