Majoritatea marilor supermarketuri britanice au anunțat că renunță la produsele rusești din cauza războiului din Ucraina. Sainsbury's va scoate de pe rafturi vodca Standard și uleiul de floarea soarelui Karpayskiye. Waitrose, din grupul John Lewis Partnership, nu va mai vinde vodcă rusească. Iar Asda renunță la peste 100 de produse – majoritatea băuturi alcoolice, dar și dulciuri.

Vodca ruseascaFoto: e-Bay

Aceste magazine urmează exemplul dat de Morrisons și Co-op, care au anunțat joi că retrag de la vânzare vodcile rusești. Sainsbury's va schimba și denumirea „puiului Kiev” pentru a adopta denumirea ucraineană Kiyv.

Un purtător de cuvânt al celui de-al doilea mare lanț britanic a spus: „Suntem alături de poporul ucrainean. Am revizuit gama de produse și am decis să le retragem de la vânzare pe cele făcute 100% în Rusia.”

Mohsin Issa, coproprietarul lui Asda, a spus: „Împreună cu clienții și colegii noștri, suntem șocați de invazia rusească în Ucraina – iar gândurile noastre se îndreaptă către cei ale căror vieți sunt afectate de criză.”

Sainsbury's a confirmat, totuși, sâmbătă că va continua să vândă vodca JJ Witley, după ce producătorul a anunțat că mută producția de la Sankt Petersburg țn Lancashire.

Informații din presă spun că și Tesco intenționează să schimbe denumirea puiului Kiev în „pui Kyiv”.

Și în alte țări se întreprind măsuri similare. Lanțul Netto a anunțat că a încetat vânzarea de produse rusești în magazinele din Polonia, Germania și Danemarca.

Surse: BBC, Daily Telegraph