Vicepreședinta SUA Kamala Harris va călători la Varșovia și București în perioada 9-11 martie. ”Vizita ei va demonstra puterea și unitatea Alianței NATO și sprijinul SUA pentru aliații NATO de pe flancul estic în fața agresiunii ruse”, a anunțat secretarul de presă al Kamalei Harris.

Kamala HarrisFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

În timpul întâlnirilor sale cu liderii Poloniei și României, vicepreședintele va promova răspunsul coordonat la invazia neprovocată și nejustificată de către Rusia a Ucrainei.

”Ei vor discuta despre sprijinul nostru continuu pentru poporul Ucrainei prin asistență de securitate, economică și umanitară și determinarea noastră de a impune consecințe economice grave Rusiei și celor complici la invazia Rusiei. Întâlnirile vicepreședintelui se vor concentra, de asemenea, asupra modului în care Statele Unite pot sprijini în continuare vecinii Ucrainei în timp ce îi întâmpină și îngrijesc refugiații care fug de violență”, arată comunicatul.

Harris ar urma să petreacă 2 zile în regiune, dar The Hill nu scrie dacă va vizita în România va fi pe 9 sau pe 10 martie

The Hill a scris joi că administrația Biden discuta intens trimiterea lui Harris în zonă pentru a vizita trupele staționate în România și la granița cu Ucraina, unde o criză a refugiaților a făcut ca peste 1 milion de oameni să fugă din țară de la invazia rusă.

Biroul vicepreședintei a refuzat să comenteze planurile de călătorie ale lui Harris. Dar un oficial de la Casa Albă a declarat pentru The Hill că Harris a fost „profund implicată în angajamentul administrației cu aliații și partenerii”.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut, marţi, o convorbire telefonică cu vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris.

”În cadrul dialogului, a fost analizată situaţia de securitate din regiune, ca urmare a agresiunii militare ruse asupra Ucrainei.

Vicepreşedintele SUA a transmis mulţumiri României pentru sprijinul acordat refugiaţilor ucraineni. Totodată, a fost remarcată importanţa solidarităţii manifestate de aliaţi pe Flancul Estic al NATO, care întăreşte garanţiile de securitate”, a transmis, Guvernul, într-un comunicat de presă.