Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat vineri, 4 martie, două decizii privind acordarea de asistență internațională Ucrainei. Una vizează trimiterea a 11 ambulanțe în Ucraina, iar alta alocarea unor sume din Fondul de rezervă pentru cheltuielile de cazare cu refugiații ucraineni și a taberelor temporare de cazare și asistență umanitară.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prima decizie CNSU referitoare la trimiterea de ambulanțe este motivată de 'degradarea situației de securitate din Ucraina care a generat o lipsă acută a alimentelor, carburanților și medicamentelor, precum și de exodul masiv al populației din zonele afectate, care a determinat apariția unei crize umanitare, precum și de solicitările de sprijin adresate de autoritățile ucrainene care vizează acordarea unor bunuri de strictă necesitate și primă urgență.

Secretarul de stat Raed Arafat a spus că 'vor fi donate 11 ambulanțe care nu sunt noi, sunt ceva mai vechi, dar funcționale'.

Guvernul: Numărul ucrainenilor care întră și rămân în România crește cu 5.000 de persoane zilnic

A doua decizie CNSU este motivată de creșterea numărului de persoane care au intrat în România din Ucraina fie direct, prin punctele de trecere a frontierei comune, fie indirect prin Republica Moldova.

  • 'Se constată că numărul persoanelor care rămân în România crește în medie zilnic cu 5.000 persoane doar prin raportare la cetățenii ucraineni, în data de 03.03.2022 numărul acestora fiind de 51.917. (..)
  • Numărul cetățeniilor străini, alții decât cetățenii ucraineni, și apatrizii care se refugiază din aceiași zona de conflict, în România, în vederea repatrierii în țările de origine se ridică în medie la aproximativ 5.000 de persoane zilnic, marea majoritate a acestora staționând mai mult de 3 zile pe teritoriul țării până la îmbarcarea către alte destinații", se arată în decizia CNSU.

CNSU a propus să fie alocate Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

Pentru stabilirea sumelor necesar a fi alocate, se propune a fi avute în vedere pentru o perioadă de 30 de zile, cheltuielile necesare pentru:

a) un număr mediu de 70.000 de persoane cazate zilnic, dintre care 50.000 în spații puse la dispoziție gratuit și 20.000 în spații puse la dispoziție contra-cost;

b) funcționarea a 22 de tabere temporare de cazare și asistență umanitară

Ambele decizii CNSU urmează să fie implementate după ce Guvernul le va adopta prin Hotărâri în perioada următoare.